Dospělé děti doma rodičům překážejí

Každé dítě by jednou mělo opustit teplo domova, i když má s rodiči bezproblémový vztah. V České republice však zůstává zvykem, že dospělé děti u rodičů zůstávají mnohem déle, než je nutné a bohužel i stále častěji. Ukázal to průzkum Raiffeisen stavební spořitelny.

Ilustrační fotografie
reklama

O tom, že dospělé děti doma rodičům s trochou nadsázky překážejí, je přesvědčeno téměř 45 % respondentů průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny. „Trend využívání takzvaných mamahotelů se bohužel za posledních zhruba deset let příliš nezměnil. Přibližně polovina dospělých dětí se stále nestydí využívat této pohodlné formy bydlení, a to i přes fakt, že jejich věk překročí hranici třiceti let,“ říká PhDr. Eva Štichová, klinická psycholožka nemocnice Na Františku.

Kromě názoru respondentů, že mladí dospělí doma překážejí, si 57 % dotazovaných myslí, že tyto děti ani nenapadne, aby se od rodičů odstěhovali a postarali se o vlastní bydlení. „U mladých může hrát roli to, že pro osamostatnění se zkrátka nemají dostatek financí. Jestliže bydlí u rodičů, snáze se jim šetří na vlastní domácnost. Pokud by rodiče chtěli dětem ulehčit start do nové etapy života, měli by jim začít včas spořit,“ doplňuje Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Dospělé děti jako „překážku“ vnímají méně lidé na Moravě, kde tento názor zastává jen 42 % respondentů. Naopak v Praze by s dospělými dětmi nechtěla domácnost sdílet více než polovina rodičů.

img-responsive

Graf | foto: Raiffeisen stavební spořitelna

Zajímavé je i zjištění týkající se počtu lidí v domácnosti. Nejsilněji se proti tzv. mamahotelům staví respondenti, kteří se o domácnost s nikým nedělí a žijí v ní sami. Mezi nimi se jedná téměř o 65 %. Naopak početnější domácnosti se třemi, čtyřmi nebo více členy jsou vůči společnému bydlení shovívavější.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky