Lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem jim půjčili už více než miliardu korun

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Půjčky od lidí pro lidi v České republiky proslavil především pee-to-peer portál Zonky. Za dobu své existence už pomohl lidem k více než miliardě korun. Ač se z počátku tento způsob půjčování zdál některým jako zcela nesmyslný, dnes po P2P úvěru sáhne řada lidí raději než po klasickém bankovním úvěru. Proč?

Lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem jim půjčili už více jak miliardu korun
reklama

Peer-to-peer online služba Zonky je na českém trhu od roku 2015. Za tuto dobu si k ní našli cestu jak žadatelé o půjčku, tak i investoři, kteří chtějí zhodnotit své naspořené peníze.

Sjednání P2P půjčky je rychlé a levné

P2P úvěr je výhodný pro všechny zúčastněné, a to jak pro žadatele a investory, tak i pro zprostředkovatele. Proto také každý měsíc roste objem půjčených peněz v rámci peer-to-peer platformy.

Absence mnoha velkých budov, nespočtu zaměstnanců a firemních aut dává Zonky možnost zprostředkovávat půjčky výhodněji než v bance. Osobní setkání v kamenných pobočkách je totiž nahrazeno rychlým a levnějším vyřízením po internetu.

Se Zonky si půjčíte na karavan, na koupelnu i na sny

Ten, kdo potřebuje půjčit, na webu portálu vyplní základní údaje o sobě, pošle naskenované dva doklady totožnosti a nezapomene připsat svůj příběh. Ne nadarmo se totiž říká, že příběh prodává.

Zonky nezajímá pouze to, zda jste student, v důchodu, na mateřské dovolené nebo zaměstnanec, a proto každý zájemce o úvěr musí ke své žádosti přidat i pár slov o tom, co bude penězi financovat. Díky svému příběhu, se pak i učitelce, která potřebuje půjčit na karavan, na úvěr složí 107 lidí.

Se Zonky lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem. A to nejen na karavan, ale i na novou koupelnu, na rozjezd podnikání nebo na auto.

Lidé si nejčastěji půjčují za 10% úrokovou sazbu

O samotné výhodnosti půjčky ale nerozhoduje příběh. Úrok je stanoven podle údajů uvedených v žádosti. Nevybírá si ho tak sám žadatel, ani ho neurčuje investor. Úrokovou sazbu stanovuje zprostředkovatel. Na Zonky se úrok pohybuje od 3,99 %, průměrně pak dlužníci získávají zhruba 10% úrok.

Průměrně si prostřednictvím online služby lidé půjčují 125 000 Kč. Nejen na tuto částku se vždy skládá více investorů a není výjimkou, že takto vysokou sumu žadatel získá během pár minut. Jakmile se investoři složí na celou půjčku, nic nebrání tomu zaslat peníze na účet dlužníka.

Proč jsou peer-to-peer půjčky v Česku tolik oblíbené a proč jsou lepší než úvěry v bance?

  1. Jsou levnější než klasické spotřebitelské půjčky nabízené bankovními domy.
  2. Jedná se o online půjčku, a tak její sjednání je snazší a rychlejší.
  3. Oproti bankám lidé půjčují lidem i na sny. Investoři nejsou tolik přísní v posuzování účelu jako bankovní domy.
  4. S P2P půjčkami lze ušetřit. Využít je lze i na refinancování drahého úvěru.
  5. S peer-to-peer půjčování můžete zhodnotit své úspory a pomoci druhým.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky