Stavební spoření ještě nikdy nebylo efektivnější

Zatímco státní podpora stabilně klesá, stavebním spořitelnám se daří zvyšovat objem poskytnutých úvěrů. Vloni tak na jednu korunu státní podpory připadlo 11,2 Kč poskytnutých úvěrů. To je nejvíc v historii stavebního spoření v České republice.

Ilustrační fotografie
reklama

Stavební spoření si poradilo s obdobím nízkých úrokových sazeb. Od roku 2014 se objem poskytnutých úvěrů začal znovu zvyšovat. V loňském roce se dostal téměř na úroveň roku 2011, tedy těsně pod 50 miliard Kč. Naproti tomu roční objem státní podpory setrvale klesá až na 4,28 miliardy Kč za rok 2016.

„Pokud bychom chtěli spočítat efektivitu státní podpory, nejjednodušší je vztáhnout ji k objemu poskytnutých úvěrů. To je nezpochybnitelný ukazatel. Zatímco před 10 lety připadlo na 1 Kč státní podpory zhruba 5 Kč úvěrů, před pěti lety to bylo necelých osm korun, v loňském roce se tento ukazatel zvednul více než na 11 korun,“ vysvětluje David Formánek, člen prezidia Asociace českých stavebních spořitelen.

Stavební spořitelny přitom v roce 2007 půjčily 72,5 miliard Kč. Státní podpora však tehdy dosáhla téměř 15 miliard.

AČSS očekává, že v roce 2017 efektivita státní podpory nadále poroste. Objem poskytnutých úvěrů by měl jistě překonat hranici 50 miliard Kč.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky