Prodražují se vám půjčky? Zkuste je refinancovat

Čím dál více českých domácností se dostává do potíží se splácením drahých úvěrů, což často končí až exekucí. Půjčky si přitom můžete zlevnit refinancováním. To nabízí nejen banky a nebankovní instituce, ale také rychlejší on-line řešení – P2P půjčky.

Ilustrační fotografie
reklama

Neúměrné zatížení rodinného rozpočtu předraženými půjčkami je velmi častým problémem českých domácností, Nejjednodušším řešením je refinancování či konsolidace stávajících úvěrů. Přesto je třeba pečlivě vybírat, od koho si půjčku na refinancování vyberete. Řada nebankovních firem, které se zaměřují na půjčky, má totiž široký aparát finančních poradců a kamenné pobočky, kde musí platit nájem. A to se v ceně půjčky následně projeví.

Čím dál více tak lidé využívají relativně nové a rychlejší řešení – P2P půjčky. Sami si totiž vše “naklikají”, nemusejí nikam chodit a ani platit za čas finančního poradce, který by se jim věnoval v kamenné pobočce. Díky tomu mohou P2P platformy nabídnout dlužníkům nižší úrok, než by dostali u běžných nebankovních firem, které půjčují peníze. A investorům mohou naopak nabídnout vyšší výnos, než je na trhu běžné.

“Na refinancování či konsolidaci stávajících úvěrů si u Benefi žádá o půjčku až 33 % lidí. Snažíme se lidem refinancováním ušetřit až 30 % celkových nákladů, tedy celkové navýšení o úroky včetně poplatků snížit v průměru o třetinu,” říká Pavel Matoušek, předseda představenstva Benefi, která provozuje P2P portál pro poskytování půjček, kdy lidé půjčují lidem.

A co musí splňovat žadatel, když si chce půjčit? Musí doložit dva doklady totožnosti – občanský průkaz a řidičský průkaz, pas nebo zbrojní průkaz. Měl by mít pravidelný příjem a vlastní bankovní účet, na který mu P2P platforma zašle peníze. Ani P2P platformy ale nepůjčí úplně každému. Své klienty a jimi uvedené informace prověřují ve stejných databázích jako banky (Insolvenční rejstřík, Solus, NBCB, CEE, …).

“Když si půjčíte třeba  50 tisíc korun, zaplatíte běžně ve splátkách zhruba 80 tisíc. Když si požádáte o refinancování u Benefi,  srazíme vám náklady spojené s poplatkem i výší úroku z původních 30 na 20 tisíc, místo 80 tisíc tak zaplatíte 70 tisíc,” vysvětluje na příkladu Matoušek.

                                         Běžná půjčka          Refinancování s Benefi.cz

Výše půjčky

100 000 Kč

100 000 Kč

Úrok

24%

12%

Splatnost

48 měsíců

48 měsíců

Navýšení

56 489 Kč

26 402 Kč

 

Měsíční splátka

3 260 Kč

2 633 Kč

RPSN

27,56 %

16,70 %

Ušetříte každý měsíc

627 Kč

 

Témata: půjčky | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky