Lidé půjčují lidem: V Česku je čím dál víc oblíbenější investování do P2P půjček

V Česku se dostává čím dál více do obliby investování do P2P půjček. Prostě a jednoduše – lidé půjčují lidem a tato investice jim generuje až dvouciferné výnosy. 

Ilustrační fotografie
reklama

Jak vlastně P2P půjčky fungují? P2P platforma prověří dlužníka, který jí dodá potřebné dokumenty a popíše, na co peníze potřebuje. Pokud schvalovacím procesem projde, na jeho půjčku se začnou skládat investoři. Tedy lidé, kteří peníze mají a jsou ochotni je poskytnout.

Investor si pouze založí svůj vlastní účet, pošle na něj finanční prostředky a může začít vybírat ze žádostí o půjčku. Investovat může od 200 do 10 tisíc Kč. Úrok se odvíjí od míry rizika – čím větší riziko, tím vyšší výnos. Vhodné je ale investice “rozmělnit” mezi větší počet dlužníků.

“Od investorů nevybíráme žádné poplatky předem. Pouze nám platí provizi ve výši zhruba čtvrtiny z přijatého úroku od dlužníka. Když dlužník nezaplatí, investor nic neplatí ani nám,” říká Pavel Matoušek, předseda představenstva akciové společnosti Benefi,  která provozuje P2P portál pro poskytování půjček.

Lidem půjčují prostřednictvím společnosti Benefi zhruba přes dvě tisícovky investorů. Ti aktivnější mají až kolem tří desítek investic, zatímco v průměru má jeden investor zhruba 17 investic. Průměrné roční výnosové procento všech investorů je 12,63 % p.a. Podíl nesplácených půjček, u kterých je Benefi věřitelem, jsou necelá 3 %.

“Nahlížíme samozřejmě do nejrůznějších registrů dlužníků. Tím dokazujeme především investorům, že pečlivě prověřujeme každého našeho žadatele o půjčku. Přestože umíme vyjít vstříc mnohým žadatelům, kteří mají nestandardní pracovní smlouvy, nakonec vyhodnotíme jako schopné dostát svým závazkům přibližně stejné procento lidí jako banky,” dodává Matoušek s tím, že lidé už podle něj pochopili, že i nebankovní společnost registrovaná u ČNB může být seriozní.

Témata: půjčky | CZK | lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky