Chcete zlevnit splácení svých půjček? Zkuste si půjčit od lidí

Čím dál více českých domácností se dostává do problémů se splácením drahých půjček. Mnohdy to končí až exekucí. Jsou ale i jiné způsoby řešení finančních potíží, například refinancování či konsolidace.

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

Řada domácností v Česku se dostává do situace, kdy je rodinný rozpočet díky splácení půjček neúměrně zatížený. Nejjednodušším řešením je refinancování či konsolidace stávajících, mnohdy přemrštěně drahých úvěrů. Jen je potřeba najít vhodnou společnost, u níž refinancujete.

Češi mnohdy sahají i po jiných možnostech než po žádostech u bankovních či nebankovních institucích – čím dál raději využívají relativně nové a rychlejší řešení – P2P půjčky. Zejména tehdy, pokud nemají smlouvu na dobu neurčitou, případně jsou OSVČ , mají vlastní malou firmu apod.

“Na refinancování či konsolidaci stávajících úvěrů si u Benefi žádá o půjčku až 33 % lidí. Snažíme se lidem refinancováním ušetřit až 30 % celkových nákladů, tedy celkovou zaplacenou částku včetně poplatků snížit v průměru o třetinu,” říká Pavel Matoušek, předseda představenstva společnosti Benefi, která provozuje P2P portál pro poskytování půjček, kde lidé půjčují lidem.

Úspora času i peněz

On-line P2P platformy šetří lidem čas i peníze. Žadatelé si totiž sami vše “naklikají”, nemusejí nikam chodit a ani platit za čas finančního poradce či obchodního zástupce, který by se jim věnoval v kamenné pobočce. Díky tomu mohou P2P platformy nabídnout dlužníkům nižší úrok, než by dostali u běžných nebankovních firem, které půjčují peníze.

Když si někdo půjčí 50 tisíc korun, zaplatí ve splátkách zhruba 80 tisíc korun. “Pokud si požádá i o refinancování u Benefi,  srazíme mu náklady spojené s poplatkem i výší úroku z původních 30 na 20 tisíc, takže místo celkových 80 tisíc zaplatí  se vším všudy 70 tisíc,” uvedl na příkladu Matoušek s tím, že Benefi chce na trhu fungovat především jako alternativa k nebankovním půjčkám.

“S bankami soutěžit o klienty vůbec nechceme. Chceme být levnější a pružnější než největší nebankovní poskytovatelé úvěrů na trhu. Naší výhodou ve srovnání s nimi je fakt, že neživíme síť poboček a obchodních zástupců,” dodal Matoušek.

A co musí splňovat žadatel, když si chce půjčit? Musí doložit dva doklady totožnosti – občanský průkaz a řidičský průkaz, pas nebo zbrojní průkaz. Měl by mít pravidelný příjem a vlastní bankovní účet, na který mu P2P platforma zašle peníze. Zároveň nesmí být uveden v registrech dlužníků. I P2P platforma si totiž ověřuje uvedené informace ve stejných databázích jako banky (Insolvenční rejstřík, Solus, NBCB, CEE, …)

    Běžná půjčka                                 Refinancování s Benefi.cz

Výše půjčky

100 000 Kč

100 000 Kč

Úrok

24%

12%

Splatnost

48 měsíců

48 měsíců

Navýšení

56 489 Kč

26 402 Kč

 

Měsíční splátka

3 260 Kč

2 633 Kč

RPSN

27,56 %

16,70 %

Ušetříte každý měsíc

627 Kč

 

 

Témata: půjčky | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky