Prodej nemovitosti v dražbě může zachránit vaši budoucnost

Snadnější a širší možnosti půjček sice otevírají nové příležitosti, ale zároveň vystavují dlužníky riziku, že se při nesplácení dostanou do potíží. Protože pokud je možné si jednoduše a rychle půjčit bez složitého papírování, zvyšuje se pravděpodobnost, že řada lidí správně neodhadne svoje možnosti a nechá se zlákat vidinou lepšího života. Je zároveň potřeba si uvědomit, že je velmi tenká hranice mezi dobře splácejícím dlužníkem a dlužníkem, který se dostal do těžké situace. Taková věc se totiž může stát téměř každému.

Ilustrační fotografie
reklama

„Pro roztočení osudové spirály stačí málo, třeba jen problémy v práci, podcenění situace, změny v rodině nebo zdravotní problémy. Je vždy ale naprosto zásadní zachovat chladnou hlavu a aktivně komunikovat s bankami nebo subjekty, kterým člověk dluží,“ říká Radim Hasman, člen představenstva společnosti Eurodražby.cz, prvního dražebníka elektronických dražeb v České republice.

Řešením může být prodej nemovitosti v dražbě, ať už dobrovolné nebo nedobrovolné. Na první pohled to sice může znít bezvýchodně, ale opak je pravdou. Ve výsledku totiž podobný prodej může pomoci vyřešit většinu problémů a umožnit nový začátek s čistým štítem. Nejhorším řešením je nechat dojít situaci až do vyhlášení osobního bankrotu, protože v takovém případě dlužník stejně přijde o svůj majetek a navíc jej v dalších letech čeká řada bolestivých opatření.

Dražba je velmi efektivní, takže na rozdíl od různých tradičních metod je celý proces rychlý a dluhy zbytečně nerostou ještě výše. Navíc dražební společnosti využívají ve prospěch klientů svoje znalosti, zázemí, zkušenosti a masivně investují do zviditelnění a podpory prodávané nemovitosti, aby se do dražby přihlásilo co nejvíce zájemců a prodej proběhl za nejvyšší možnou cenu. „Navíc v dnešní době moderních technologií lze pro dražbu využít mobilních zařízení a dražit prakticky odkudkoli, což zvyšuje atraktivitu a umožňuje přilákat další potenciální kupce,“ dodává Radim Hasman ze společnosti Eurodražby.cz.

Je potřeba si uvědomit, že při výběru renomované dražební společnosti získají dlužníci i věřitelé silného partnera, jehož zájmem je prodat nemovitost za nejvyšší možnou cenu, aby se umořilo co nejvíce z dluhu, případně aby ještě dlužníkovi něco zbylo do nového začátku. Společnost Eurodražby.cz například v průzkumu agentury Ipsos vydražila v roce 2015 nejčastěji ze všech sledovaných dražebníků nemovitosti za 120 a více procent odhadní ceny.

Prodej domu nikdy není příjemný, ale je potřeba se na něj dívat bez emocí a realisticky. Volba dražební společnosti je důležitá, protože pokud prodáváte byt nebo dům, specifické zkušenosti pro tento typ nemovitostí se mohou také hodit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky