Češi se zadlužují neefektivně. Ročně tím přichází o tisíce korun

Zadlužení domácností stále meziročně roste. Hypotéku, úvěr či spotřebitelskou půjčku má podle údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací asi třetina Čechů. Podle průzkumu Sberbank se však často Češi zadlužují neefektivně.

Ilustrační fotografie
reklama

Z dat Sberbank vyplývá, že nejvíce bankovních půjček berou lidé ve velkých městech jako je Praha a Brno a jsou to nejčastěji běžní zaměstnanci průmyslových podniků nebo obchodních firem. Nejvyšších částek zase dosahují půjčky v Ústeckém, Karlovarském, Moravskoslezském a Olomouckém kraji.Pro všechny regiony zůstává stále jedno společné – mnozí lidé své půjčky zbytečně přeplácí.

„Češi jsou charakterističtí tím, že nemají na bankovním trhu přehled a pořádně nesrovnávají nabídky. A to rozdíly ve splátkách mohou být i několik tisíc korun ročně. Pro zajímavost – až 66 % Čechů nemá přehled, za kolik si vlastně půjčili, i když při samotném sjednání půjčky pro ně byla výše úrokové míry důležitým kritériem,“ prozrazuje Roman Knaus, ředitel retailových produktů Sberbank CZ.

Zadlužování českých domácností je podle tvrzení  Sberbank neefektivní, protožeČeši v půjčkách stále tápou. Když si půjčují, úrok chtějí co nejnižší, pak jej ale zapomenou a nevšímají si, že se časem objeví výhodnější podmínky. Často si také před sjednáním půjčky dobře nesrovnávají nabídky a zbytečně tak přeplácí. Zdánlivě jednoduchý srovnávací úkon je pro mnohé Čechy nepřekonatelnou překážkou. Lidé z neznalosti nebo z pohodlnosti často kývnou na první nabídku, nemají celkový přehled, a tak se připravují o možnost ušetřit. Zvláště klienti velkých bank spoléhají na to, že automaticky získají lepší úrok. Mnohdy tomu tak ale není. Pro lepší úrok přitom už není nutné chodit na pobočku,  výhodnější půjčku lze sjednat online z pohodlí domova.

Sberbank klade důraz na přehlednost nabídky a  možnost sjednat  o půjčku prostřednictvím e-shopu. Na webových stránkách si každý zájemce může jednoduše pomocí kalkulátoru spočítat, na kolik ho úvěr vyjde. Jednoduchým srovnáním s ostatními bankami tak může pár kliků ušetřit tisíce korun. V srpnu banka spotřebitelské půjčky ještě více zvýhodnila a nabízí nižší splátky bez jakýchkoli dalších podmínek, včetně předčasného splacení zdarma.

Možností, jak ušetřit, je více i pro ty, kteří se již v minulosti zadlužili.  Lidé s více finančními závazky mohou využít možnosti sloučit bankovní i nebankovní půjčky, půjčky jako kontokorent, kreditní kartu do jedné půjčky a tím výrazně ulevit domácímu rozpočtu. Kromě sloučení může banka poskytnout i další peníze navíc. Pro celkovou úsporu domácnosti je zajímavá možnost sloučit úvěry s jedním z nejbližších příbuzných. Sazby ve Sberbank začínají již od  6,49 % p.a.

„Budeme rádi, pokud zveřejnění průzkumu přispěje k tomu, aby lidé více srovnávali nabídky a aktivně hledali nejvýhodnější banku pro řešení jejich finanční situace,“ shrnuje Roman Knaus. 

Témata: lidé | dluhy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky