Jak správně využít úvěr ze stavebního spoření

Jak financovat rekonstrukci bydlení? To je otázka, kterou řeší spousta Čechů. Jak ale ukázal průzkum, znalosti Čechů v této problematice příliš valné nejsou.

reklama

Podle průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny (RSTS) si lidé nedovedou správě vybrat produkt, pomocí kterého budou financovat své bydlení či rekonstrukci. Co je horší, Češi si ani nepamatují, jaké jsou podmínky produktu, který už uzavřeli. 

Průzkum také odhalil, že lidé vůbec netuší, za jakých okolností si mohou vzít ve stavební spořitelně úvěr. A mnoho lidí také nemá představu o tom, jak mohou z penězi z úvěru naložit. Pokud i vás tato tématika zaujala, připravil jsme pro vás praktický přehled:

1) Jak zvolit produkt a co je nutné si pohlídat? 

Polovina lidí před uzavřením úvěru vůbec neprovádí srovnání konkurenčních nabídek. A téměř 30 % respondentů, kteří si v posledních 5 letech vzali úvěr, financovalo úpravy bydlení pomocí běžného spotřebitelského úvěru. To ale není příliš vhodné řešení. Úroková sazba je zde totiž až dvojnásobná oproti úvěru od stavební spořitelny, který je na úpravy bydlení přímo určen. Celkový rozdíl na úvěru tak může být až několik desítek tisíc korun. 

Lidé si nepamatují zásadní parametry úvěrů, které si v poslední době vzali na pořízení bydlení. Dvě třetiny lidí, kteří si vzali úvěr na koupi bytu nebo domu, si nepamatují výši úroku, tři pětiny si nevzpomenou na dobu splácení a 96 % lidí nezná výši roční procentní sazby nákladů (RPSN). 

U úvěrů využitých na úpravy bydlení je situace obdobná. Jen 17 % Čechů, kteří si vzali úvěr na rekonstrukci, si pamatuje výši úroku, necelá polovina si vzpomene na délku splácení a 7 % lidí zná výši RPSN. Přitom právě výše úroku je klíčová a určuje, kolik peněz vše zaplatíte.

2) Kdo všechno má nárok na úvěr od stavební spořitelny? 

Úvěr ve stavební spořitelně může získat i ten, kdo zatím není klientem stavební spořitelny. „Vyřizování úvěru ve stavební spořitelně není ani nijak složité, naopak díky novým technologiím se všechno zrychluje. Například my využíváme biometrické podpisy a také díky nim se klient může rozhodnutí o úvěru dozvědět už do několika minut,“ říká Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

3) Na co všechno si lze úvěr ve stavební spořitelně vzít? 

Obecně ho klienti nejčastěji využívají na rekonstrukce koupelny, kuchyně či bytového jádra. U rodinných domů také na výměnu oken, střechy, fasády či zateplení. Lze s ním ale financovat i celou řadu dalších úprav, třeba jednotlivých místností a interiérových prvků jako jsou dveře, podlahy či schodiště. Dále např. stavba garáže, zabezpečení, rozvody, zasíťování či oplocení pozemku. Málokdo také ví, že je z něj možné financovat i demoliční práce nebo administrativní náklady, jako jsou stavební průzkumy a povolení či daně z převodu nemovitosti. 

4) Je vůbec rekonstrukce potřeba? 

Podle průzkumu RSTS polovina Čechů nepřistoupí k nutným rekonstrukcím bydlení právě proto, že nemá dostatek finančních prostředků. Přitom ale výdaje za energie spolknou dokonce až 30 procent peněz určených na provoz domácnosti.

V první řadě je důležité zabránit únikům tepla z domu a poté zefektivnit topný systém. Kompletním zateplením fasády i střechy, výměnou oken a modernizací topného systému je možné ročně uspořit až 70 % výdajů na vytápění.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky