Důchodci a jejich penze. Chcete mít co nejvyšší?

Penzijní připojištění má v Česku založeno přes 5 milionů lidí, alespoň tolik je zde založeno smluv. Víte však, jak můžete na tomto produktu ušetřit? Přečtěte si náš seriál 50 rad, jak ušetřit.

660
reklama

Penzijní připojištění má u nás založen téměř každý ekonomicky aktivní občan, celkově je to přes pět milionů smluv. Penzijní připojištění má dvě „státní“ výhody, jednak jsou to příspěvky od státu od 90 do výše 230 korun měsíčně podle ukládané částky a pak možnost snížení daňového základu až o dvanáct tisíc ročně. V případě daně z příjmu ve výši 15 % to znamená úsporu až 1800 Kč.

 „Má to však jeden háček. Jelikož se státní příspěvek vyplácí až do výše 1000 korun měsíční úložky, tak pro ponížení daňového základu je nutné posílat na účet penzijního fondu více než tisícovku měsíčně. Maximální možné daňové úspory dosáhnete při měsíční úložce 2000 korun,“ vysvětluje Lukáš Urbánek, finanční poradce Partners.

Na snížení daňového základu máte nárok také v případě, že jste byli štědří a věnovali jste se charitě, rozdávali dary či dokonce vlastní krev.

Jestliže jste věnovali peníze, nebo hmotný dar na účely dané zákonem – např. charitativním organizacím, zdravotnickým a školským střediskům, na ochranu zvířat či životního prostředí, tak si můžete tyto položky odečíst od základu daně. Hodnota vašich darů však musí přesahovat dvě procenta základu daně, nebo částku tisíc korun. Zároveň si však nemůžete odečíst víc než deset procent svého daňového základu.

Speciální kategorií je dárcovství krve. Za každé darování si můžete ze základu daně odečíst dva tisíce korun.


Pro uznání všech zmíněných odečitatelných položek budete potřebovat potvrzení z dané charitativní organizace, specializovaného střediska či transfuzní stanice.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky