Zadlužování domácností zpomaluje! Češi už nemají zájem o půjčky

Zadlužování tuzemských domácností zpomaluje, hlavně kvůli nižšímu zájmu o spotřebitelské úvěry. Uvedli to ve středu analytici, které oslovila agentura Mediafax.

660
reklama

Podle České národní banky (ČNB) kleslo zadlužení českých domácností ke konci ledna tohoto roku na 1,117 889 bilionu korun. V meziročním srovnání vzrostlo zadlužení domácností v České republice o 60,57 miliardy korun, což znamená meziroční růst o 5,73 procenta.

„Údaje o financích domácností respektive firem z měsíce na měsíc kolísají. Jsou zde patrné silné sezonní tendence, kdy se zadlužení zvedá před Vánocemi nebo před dovolenou. Pak je možné, že v mezidobí se v některém měsíci může celková úroveň zadlužení krátkodobě snížit, „ řekl David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria finance.

Petr Dufek, analytik ČSOB, dále uvádí, že české domácnosti přistupují k zadlužování velice zodpovědně. Zadlužení tuzemských domácností je jedno z nejnižších v EU. Pohybuje se na úrovni 28 procent HDP. Méně mají podle Dufka snad už jen domácnosti v Bulharsku, kde zadlužení dosahuje 25 procent. Naopak v Německu zadlužení přesahuje 56 procent. Průměr EU je nyní 44 procent, což je hodnota, na kterou se domácnosti v ČR v nejbližších 10 letech nedostanou.

Marek dále konstatoval, že dlouhodobý trend ukazuje na další nárůst zadlužování domácností v ČR. Zvyšování dluhů tuzemských domácností bude ale pomalejší než v letech před krizí. To je dáno tím, že se lidé více obávají budoucnosti a proto jsou opatrnější v rozhodování, jestli se zadlužit nebo ne.

„Zadlužení domácností v Česku opravdu zpomaluje. To je dáno především klesajícím zájmem o spotřebitelské půjčky, které již několik měsíců objemově klesají. Naopak půjčky na bydlení vykazují stabilní nárůst téměř 6%. České domácnosti se tedy nadále zadlužují, ale pomaleji a především proto, aby si zajistily bydlení,“ řekl Dufek.

Témata: půjčky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky