Hypotéky: Zvednout, snížit nebo ponechat? Lidé by si měli pospíšit

Hypotéky letos ještě podraží. Už na konci března může Česká národní banka zvýšit základní úrokové sazby a zdražit tak lidem hypotéky. Případný růst sazeb také omezí dostupnost hypoték, méně žadatelů totiž vyhoví parametru DSTI. Kdo plánuje financování vlastního bydlení hypotékou, měl by si pospíšit.

Ilustrační fotografie
reklama

Zvednout, snížit nebo ponechat? To jsou tři základní směry, kterými se mohou vydat členové bankovní rady České národní banky (ČNB) při rozhodování o nastavení základních úrokových sazeb v ekonomice. Pro všechny, kteří mají zájem o novou hypotéku nebo se jim blíží termín refinancování, je rozhodnutí bankovní rady klíčové. Změna sazeb ČNB se totiž promítá do úročení komerčních úvěrů. Po prvním letošním zasedání centrálních bankéřů si můžeme, prozatím, oddechnout. Základní sazba, takzvaná dvoutýdenní repo sazba, zůstala nezměněna a banky prozatím nemají důvod sazby hypoték dále zvyšovat. „Doba velmi levných úvěrů, kdy někteří zájemci získali hypotéku s úrokovou sazbu pod 2 %, je na delší dobu za námi. V únoru se podle našich statistik sjednávaly hypotéky s průměrnou úrokovou sazbou 2,74 %. Kdo uvažuje o financování vlastního bydlení s pomocí hypotéky, neměl by vyřízení úvěru příliš dlouho odkládat. Ve vzduchu totiž visí další zvyšování sazeb,“ uvádí k aktuální situaci na trhu hypoték Lukáš Komínek, analytik HYPOnaMÍRU.cz.

Graf: Vývoj průměrné úrokové sazby hypoték

img-responsive

Statistika sjednaných hypoték | foto: HYPOnaMÍRU.cz

Téměř pět let se držela základní úroková sazba vyhlašovaná ČNB na historickém minimu 0,05 %. K prvnímu zvýšení došlo začátkem srpna roku 2017 a loni se zvedaly sazby celkem pětkrát. V letošním roce bude bankovní rada jednat o nastavení úrokových sazeb ještě sedmkrát. Letošní druhé zasedání je naplánováno na 28. března a další růst sazeb není vyloučen. „Při růstu úrokových sazeb připadá na stejnou výši úvěru vyšší splátka. Například u dvoumilionové hypotéky na 25 let, zaplatíte při zvýšení sazby ze dvou na tři procenta přibližně o tisíc korun měsíčně více. Financování vlastního bydlení hypotékou se tedy při vyšších úrokových sazbách prodraží. Při vyšších sazbách také méně žadatelů o hypotéku projde ukazatelem DSTI, který nařizuje, aby celková měsíční splátka všech úvěrů nebyla vyšší než 45 % čistého měsíčního příjmu. Hypotéky se stávají při vyšších sazbách méně dostupné,“ shrnuje Lukáš Komínek.

Rostoucí úrokové sazby také zvyšují riziko nesplacení hypotéky. Nejvíce ohroženou skupinou jsou lidé bez větších úspor, kteří jen tak tak splnili podmínky pro získání hypotéky. Zvyšování úrokových sazeb v ekonomice se s odstupem času promítá i do nezaměstnanosti. Případná ztráta zaměstnání a s ní související dlouhodobější výpadek příjmu může vést k neschopnosti včas a řádně platit měsíční splátky hypotéky. Banky při rostoucích sazbách v ekonomice zpřísňují hodnocení rizikovosti svých klientů, což se projeví v růstu úrokových sazeb hypoték a poklesu dostupnosti nově poskytovaných úvěrů. „Banky zatím přistupují ke zvyšování úrokových sazeb u hypoték opatrně. Celkový počet nově sjednaných hypotečních úvěrů již několik měsíců klesá a banky se snaží oslovit klienty výhodnou sazbou. Někteří poskytovatelé hypoték v lednu úrokové sazby u vybraných fixací dokonce snižovali,“ doplňuje Lukáš Komínek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky