Přestože Češi bohatnou, o půjčky na Vánoce je velký zájem. Proč tomu tak je?

PR článek - Vánoce jsou v dnešní době svátky konzumu, to už většina z nás ví. Prodejci lákají na předvánoční akce, nabízí možné i nemožné a lidé nakupují potřebné i nepotřebné. Někdy za své, čím dál častěji ale za vypůjčené peníze. Jak je možné, že česká ekonomika vzkvétá, domácnosti bohatnou, a přesto chybí finance na Vánoce?

Přestože Češi bohatnou, o půjčky na Vánoce je velký zájem. Proč tomu tak je?
reklama

Vánoce na dluh prožívá téměř každý pátý Čech. Nejvíce mají lidé zájem o hotovostní půjčky a nákupy na splátky. Důvodem je, že se jedná o snadné a rychlé finanční produkty. O hotovostní úvěry lze snadno zažádat online a peníze čerpat ještě ten den, díky tomu není nutné vánoční nákupy odkládat. Stejnou službu, možná ještě o něco snazší, přinese nákup na splátky, který v předvánočním čase nabízí řada prodejců. Někteří navíc i bez navýšení.

Nůžky mezi spořivými a marnotratnými se rozevírají

Většina půjček sjednaných v průběhu adventu nedosahuje ani 10 000 Kč, což jen potvrzuje to, že lidé neumí hospodařit s penězi. Správa financí je jim cizí a dostatečnou rezervu pro strýčka příhodu neřeší.

Ze studie Vysoké školy ekonomické přitom vyplývá, že úspory českým domácnostem rostou rychleji než dluhy. Vklady na bankovních účtech přesahují tři čtvrtě bilionu korun. Kde je tedy problém? Proč lidé, přestože bohatnou, nemají na Vánoce peníze?

Zapotřebí je rozlišovat populaci na tu, která šetří, a na tu, která si půjčuje. Jedná se o dvě zcela odlišné skupiny, mezi kterými se pomyslné nůžky rozevírají čím dál více. Na jedné straně jsou tak ti, kteří si odkládají peníze bokem a investují, na straně druhé ti, kteří žijí od výplaty k výplatě, neumí s penězi hospodařit a zadlužují se kvůli zbytečnostem. A právě tito lidé chtějí půjčit rychle a hned i v předvánočním čase. Možná za jejich způsob života může finanční negramotnost, možná jen málo peněz. Hledat viníka je složité.

O vhodnosti půjčky by se měly učit už děti na škole

O nesmyslnosti některých úvěrů by se ale mohlo začít mluvit už na škole. Poté by se nemuselo stále opakovat, že Vánoce na dluh jsou nesmyslem, stejně jako úvěr kvůli luxusní dovolené. To vše vám zajistí sice pár dní bezstarostných a pohodových, ale připraví vám několik bezesných nocí. Na splacení štědrovečerní hostiny, konzumních dárků nebo týdenní dovolené vám nebude stačit pár dní, potřebovat budete i několik měsíců.

Stejně tak je pošetilé hledat půjčky bez registru nebo půjčky bez potvrzení příjmu. Jedná se sice o benevolentní úvěry, které lze snadno získat, ale draze za ně zaplatíte. Za shovívavými úvěrovými podmínkami totiž stojí vysoké úroky, poplatky a sankce. Ať už si tedy půjčujete na Vánoce či na jiný účel, nikdy nezapomínejte na RPSN. Právě tato sazba vám napoví, kolik vás dluhový špás bude stát.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky