Pozor, nebankovní půjčka vás z dluhů dostat nemusí. Jak poznat poctivého věřitele?

Nebankovní půjčky jsou pro mnohé stále velkým strašákem. Lichvářské úrokové sazby, nekalé praktiky, skryté poplatky. To vše nahání strach. Naši zákonodárci si ale spolu s Českou národní bankou na nebankovní poskytovatele posvítili a těm nepoctivým byl jednou provždy utnut tipec. (PR článek)

Pozor, nebankovní půjčka vás z dluhů dostat nemusí. Jak poznat poctivého věřitele?
reklama

To, že novela zákona o spotřebitelském úvěru, výrazně pročistila nebankovní trh, ještě neznamená, že se při sjednání nebankovní půjčky nemůžete napálit. Naopak, pokud se dostanete do spár nelicencované nebankovní společnosti, můžete se s legislativní ochranou rozloučit. Zapotřebí je i iniciativa žadatele. Jestliže si tak neprověříte solidnost poskytovatele, můžete zaplakat nad výdělkem.

Novelou zákona o spotřebitelském úvěru vstoupily v platnost větší nároky na nebankovní věřitele. Ti nově musí mít:

  • licenci od České národní banky,
  • počáteční kapitál v minimální výši 20 milionů korun.

Dohled nad všemi prověřenými poskytovateli má centrální banka, jejíž povinností je vést veřejný registr všech subjektů. Nejste-li si tak jisti poctivostí vámi vybrané společnosti, můžete si ji ověřit na stránkách ČNB.

Jak poznat poctivou nebankovní společnost?

Laik si jen stěží může prověřit poctivost nebankovního poskytovatele. Omyl. O solidnosti se můžete přesvědčit sami. Navíc není pravdou, že každá nebankovní společnost musí být špatná. Licenci od centrální banky získaly desítky finančních institucí, mezi kterými je například BB Finance Czech, Cofidis, CreditPortal, ESSOX, Home Credit nebo Profi Credit. A jak tedy poznat poctivou nebankovní společnost?

Ověřte si, že poskytovatel má platnou licenci od České národní banky. Veřejný registr najdete na stránkách ČNB.

Podívejte se na oficiální webové stránky společnosti. Zbystřete, pakliže jsou v textu gramatické chyby, stránky jsou nepřehledné a bez vypovídající hodnoty.

Zajímejte se o reference klientů, kteří mají zkušenosti s vámi vybraným poskytovatelem. Kromě recenzí na stránkách společnosti, hledejte zkušenosti i v internetových diskuzích.

Porovnejte půjčky od více společností a nenechte se zahnat do kouta

Při výběru nebankovní společnosti je také zapotřebí posvítit si na konkrétní finanční produkt. Podmínky půjčky porovnejte s konkurencí, i to vám pomůže při rozhodování. Pokud úrok a RPSN výrazně převyšují nad ostatními nabídkami, pak se nenechte zlákat ani vyřízením bez zdlouhavého papírování.

Jestliže si solidnost společnosti neověříte, můžete naletět. Nejenže si sjednáte předražený úvěr, ale zároveň se můžete dostat do situace, kdy budete postaveni mimo legislativní ochranu. Na pozoru především buďte, pokud vám jsou jako občanovi nabízeny půjčky pro podnikatele. Stejně tak dejte pozor na černý trh a lichváře.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky