Levné hypotéky končí, ceny nemovitostí jsou ale stále vysoké

Ode dneška platí pro banky doporučení České národní banky, podle kterého nemá dluh žadatele o hypotéku překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu.

bydlení
reklama

Na splátku dluhu má vynakládat maximálně 45 procent měsíčního čistého příjmu.

Banky proto zaznamenaly v posledních týdnech nárůst zájmu o hypotéky o dvacet až třicet procent proti jiným měsícům. Od tohoto měsíce pak očekávají jejich pokles.

"Počet nových hypoték byl v srpnu a v září ve srovnání s červencem o třetinu vyšší," řekl ČTK mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Vlivem přísnějších pravidel, která začínají dnes platit, na hypotéku podle jejích analýz nemusí dosáhnout až čtvrtina stávajících zájemců, a to zejména obyvatel Prahy, Brna a Olomouce. Předpokládá, že vlivem přísnější regulace, rostoucích cen nemovitostí a nedostatku nových bytů klesne počet nových hypoték ve čtvrtém čtvrtletí až o třetinu.

Podle odborníků nové podmínky znemožní až 20 procentům lidí, kteří by nyní na úvěr dosáhli, o hypotéku po 1. říjnu zažádat. Má jít hlavně o mladé rodiny s dětmi. “Lidé si často brali hypotéky například 90% i 100%. Tak ti už prakticky nebudou mít šanci na hypotéku dosáhnout,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda.

Lidé se zpřísnění obávali, banky i realitní kanceláře proto v létě zaznamenaly rekordní zájem o hypotéky i nákupy nemovitostí. “Řada klientů se snaží hypotéku sehnat na poslední chvíli. A v srpnu a září byl zájem o hypotéky o třetinu vyšší ve srovnání předcházejícími měsíci,“ srovnal mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

“Realitní kanceláře to zaznamenaly. Respektive zaznamenaly to, že v průběhu letních měsíců a prázdnin nepoklesl zájem tak, jako obvykle poklesne,“ sdělil prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný.

Dostupnost hypoték by mohlo zlepšit opadnutí cen nemovitostí. To by mohlo přijít s ekonomickým útlumem. Jestli to ale bude v nejbližší době, nikdo s jistotou neví.

Situace je vážnější ve velkých městech, kde jsou ceny nemovitostí nejvyšší. Lidé se proto začínají stěhovat do menších obcí. Třeba v Praze jsou ceny už tak vysoko, že ti, kteří svůj byt v metropoli prodají, si mohou jinde postavit dům.

Praha podle mnohých patří k nejhezčím městům na světě. Co do ceny nemovitostí se ale řadí k těm ne zrovna levným. “Ceny těchto bytů, to znamená 2+1 s rozlohou asi 50 metrů čtverečných, se pohybují kolem 4 milionů korun i výše,“ přiblížil prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný.

Na byt za 5 milionů korun musí mít kupující žádající o 80% hypotéku už nyní naspořený rovný milion. Od října ale kvůli zpřísněným požadavkům musí měsíčně vydělat 37 037 korun čistého a splácet může maximálně 16 666 za měsíc.

Stačí se ale přesunout o pár desítek kilometrů za metropoli a ceny padají. “Takový byt o výměře cca 50 až 55 metrů čtverečných, lze v Benešově pořídit za cca 2 až 2,5 milionu korun,“ odhadl realitní makléř z Benešova u Prahy Karel Venera.

Ceny pražských nemovitostí jsou dokonce tak vyšponované, že díky prodeji bytu v hlavním městě si lidé mohou postavit o pár desítek kilometrů dál rodinný dům.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky