ČNB přitápí pod hypotečním kotlem, zvýšení základních sazeb zdraží úvěry na bydlení

Zájemci o vlastní bydlení letos s obavami sledují každé zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB). Stalo se totiž pravidlem, že po takřka každém takovém jednání přijdou centrální bankéři s opatřením, které výrazně zhorší postavení klientů na hypotečním trhu.

Ilustrační fotografie
reklama

Po několikanásobném zpřísnění podmínek pro získání hypotéky přišlo v polovině roku zvyšování základní úrokové sazby. Naposledy ji centrální bankéři zvedli právě na dnešním jednání. To v konečném důsledku povede k dalším zdražování hypoték, které se už v minulých měsících odpoutaly od rekordních nížin z minulých let. Vlastní bydlení se tak opět stane méně dostupným.

Zatímco ještě na přelomu předloňského a loňského roku dosahovala průměrná úroková sazba u hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex 1,77 procenta, letos v červnu vyskočila až na 2,49 procenta. V dubnu a květnu se pohybovala dokonce na úrovni 2,51 procenta. Červnový mírný pokles po předchozím osmiměsíčním růstu způsobil hlavně boj bank o poslední větší skupinu klientů, kteří budou chtít získat hypoteční financování před avizovaným říjnovým výrazným zpřísněním podmínek pro získání tohoto typu úvěru.

Bankéři tvrdí, že zpřísněné podmínky vyloučí z možnosti získat hypotéku zhruba pětinu zájemců. Zároveň se očekává, že s opakovaným zvyšováním základní úrokové sazby se hypoteční sazba už na konci roku dostane přes tříprocentní hranici. Bude tak takřka dvojnásobná, než na začátku loňského roku. Podívejme se na konkrétní čísla pro nový pražský byt, který se prodává za průměrných 6,4 milionu korun, financovaný 80procentní hypotékou s dvacetiletou dobou splácení. Zatímco ještě loni v zimě by vyšla měsíční splátka na 25 300 korun, letos na konci roku už bude splátka o tři tisíce korun vyšší. Za celou dobu splácení pak za stejný byt klient zaplatí o více než 700 tisíc korun navíc.

Podle našich statistik si nový byt na hypotéku kupuje dlouhodobě zhruba polovina lidí, takřka většina z nich si byt pořizuje pro vlastní bydlení. Dá se proto očekávat, že poptávka po bytech kvůli krokům centrálních bankéřů o něco opadne. Opatření ČNB totiž dopadnou na desetitisíce domácností, které v nejhorším případě definitivně připraví o splnění snu o vlastním bydlení a naženou je do náruče nájemního bydlení, aniž by na to nějak ušetřili. Protože s růstem zájmu o nájemní bydlení poroste úměrně také výše měsíčního nájemného. Takže poplatky za bydlení ukrojí z domácích rozpočtů stále obrovský podíl, ale to už ČNB řešit nebude, informuje RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky