O státní půjčku je velký zájem. Oproti zdražujícím hypotékám nabízí úrok 1,12 %

PR článek - Státní půjčky jsou opět tu. Zájemci se o ně budou moci začít hlásit od poloviny srpna. Už nyní je ale jasné, že administrativní kolečko bude náročnější než v bance. Přesto kvůli stále se zpřísňujícím podmínkám hypoték, je o státní půjčky mezi mladými lidmi velký zájem.

O státní půjčku je velký zájem. Oproti zdražujícím hypotékám nabízí úrok 1,12 %
reklama

Vláda půjčku na bydlení schválila už v polovině června, přesné podmínky pro získání úvěru jsou ale známy až od 9. července ve Sbírce zákonů. Přitom podávat žádosti na Státním fondu rozvoje bydlení (SFRB) mohou zájemci od poloviny srpna. Není tak čas na dlouhé rozmýšlení.

Stát půjčí až 2 000 000 Kč na dům a 1 200 000 Kč na byt
I přestože získat výhodný úvěr bude byrokraticky náročné, zájem o státní půjčku je velký. Ve Státním fondu rozvoje bydlení je připraveno 650 milionů korun. Přitom stát bude poskytovat jednomu zájemci:

  • až dvoumilionovou půjčku na dům,
  • až 1,2 milionu na pořízení bytu,
  • až 300 000 Kč na modernizaci bydlení.

Výše úvěru nesmí ale přesahovat 80 % nákladů na výstavbu či koupi nemovitosti, a to včetně pořizovací ceny pozemku. Co se velikosti nemovitostí týká, obytná plocha bytové jednotky nesmí přesáhnout 75 m2 a domu 140 m2, přičemž velikost je počítána bez balkonu či lodžie.

Úrok 1,12 % v bance rozhodně nezískáte

Sjednat si státní půjčku je pro mladé lidi výhodnější než získat hypotéku. Úroková sazba bude začínat na 1 %, v současné době je tak státem nabízen úrok 1,12 %, což je výrazně nižší číslo, než nabízí banky u klasických hypotečních úvěrů.

Půjčku bude nutné splatit do 20 let, ve výjimečných případech bude povolena doba splatnosti 25 let. Pokud se mladým dlužníkům v průběhu splácení narodí dítě nebo si ho osvojí, získají bonus v podobě snížení jistiny o 30 000 Kč.

Žádat o půjčku mohou i lidé, kteří nejsou sezdáni

Podmínky státního úvěru se netýkají jen samotného produktu, omezeni jsou i žadatelé. O půjčku mohou žádat:

  • manželé,
  • lidé, kteří nežijí v manželství, ale pečují o dítě do 15 let,
  • lidé žijící v registrovaném partnerství a pečují o dítě do 15 let,
  • sám rodič, kterému jsou děti svěřeny do péče.

Nezbytnou podmínkou také je, aby jeden z partnerů byl mladší 36 let. Tato věková hranice nesmí být překročena ke dni podání žádosti. Kromě věku je podmíněno i vlastnictví. Žadatelé nesmí vlastnit žádnou nemovitost.

Na všechny se nedostane. Modernizaci bydlení vyřeší stavební spoření
Zájem o státní půjčky je velký a lze jen stěží odhadnout, kolik žádostí bude schváleno. Může to být zhruba 400 až 600, velmi ale záleží na tom, kolik schválí státní fond menších půjček na modernizaci. Výhodnou alternativou na rekonstrukci bydlení ale může být také státem podporované stavební spoření, respektive úvěr ze stavebka.

Žádosti o státní půjčku se začnou přijímat 15. srpna od 8. hodiny na pracovištích Státního fondu rozvoje bydlení v Praze a Olomouci. Je možné je donést osobně i zaslat poštou.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky