V nebankovním sektoru přežilo jen 85 poskytovatelů půjček

Nebankovní půjčky se na našem trhu doslova přemnožily v první dekádě nového tisíciletí s rozvojem internetového byznysu. Zatímco před pár lety bylo poskytovatelů těchto úvěrů opravdu mnoho, dnes se počítají na několik desítek. Co se stalo?

CZK
reklama

Pro vyšší bezpečnost

Od roku 2016 došlo k výraznému zpřísnění podmínek v úvěrovém oboru. Nebankovní poskytovatelé půjček měli do té doby cestu až podivuhodně snadnou. K zahájení činnosti jim stačil živnostenský list. Mnoho takových poskytovatelů ale nemělo zájem o příliš poctivé podnikání. Řada úvěrových produktů byla rizikových. Velmi oblíbené se staly snadno dostupné půjčky, které představovaly poslední štaci pro zájemce bez trvalých příjmů a nenapravitelné dlužníky.

Žadatelé v začarovaném kruhu

Spousta lidí se v důsledku snadné přístupnosti úvěrů a nevýhodných podmínek dostala do potíží. Typickým příkladem je řešení stávajících dluhů půjčkou. Další zájemci si nedokázali spočítat, že na splácení půjčky nebudou mít dostatek rezerv. Tristní situace nakonec vedla k zásahu České národní banky, která začala nad nebankovními úvěry dohlížet.

Základem je licence

Po změnách v roce 2016 už není možné, aby úvěry poskytoval každý, kdo má živnostenský list. Základní podmínkou je licence od ČNB. Týká se to i populárních mikroúvěrů. A získat ji není nikterak snadné. Důkazem je ostatně hromadný odliv pochybných poskytovatelů. Přibyla další a přísně kontrolovaná nařízení. Například nutnost prověřovat každého žadatele v registru dlužníků a ověřovat stálý příjem. Omezeny byly poplatky a pokuty pro neplatiče.

Někteří poskytovatelé přežili

Silnější a ověřené společnosti, které mohly složit základní kapitál 20 000 000 Kč a splnily i další podmínky pro získání licence ČNB, přežily zemětřesení a nabízejí své úvěrové produkty dál. Patří mezi ně známé stálice, jako je třeba Home Credit nebo Cofidis, ale taky například Smart půjčka a další. Žadatelé se teď alespoň mohou cítit při shánění kvalitního úvěru bezpečněji. Neznamená to ale, že se u nás stále nepohybuje dost podvodníků, kterým zákony nic moc neříkají. Při hledání poskytovatele si proto vždy ověřte, že skutečně disponuje licencí od ČNB.

Alternativní formy půjček

Velkým hitem je v poslední době vzájemné půjčování finančních prostředků mezi lidmi prostřednictvím specializované online služby. V našich podmínkách zajišťuje tuto službu P2P platforma Zonky.

Prostřednictvím této služby mohou lidé jak investovat (půjčovat), tak získávat prostředky pro financování různých potřeb (půjčovat si). Půjčky prostřednictvím Zonky jsou transparentní a zpravidla dostupnější než v bance. Není tedy divu, že se pro toto řešení rozhoduje stále více lidí. Chcete si půjčit peníze? Invesujte nejdříve čas do srovnání všech nabídek a mějte jistotu, že neplatíte víc, než ve skutečnosti musíte.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky