Detektivové odhalili rozsáhlý pojišťovací podvod

Pryč jsou časy, kdy pojistným podvodům vévodily jen škody na vozidlech. Detektivové Allianz pojišťovny odhalili rozsáhlý pojišťovací podvod s vodovodními škodami, v rámci kterého se organizovaná skupina podvodníků napojila na likvidátory pojišťovny.

Ilustrační fotografie
reklama

Rozsáhlá kauza pojišťovacích podvodů fungovala tak, že organizátoři vyhledávali klienty pojišťovny, které zapojili do zinscenování fingovaných vodovodních škod. Následně, organizátoři za klienta oznámili vymyšlenou pojistnou událost přes web a úkolem zainteresovaného likvidátora bylo už jen dodat do škody fotodokumentaci z jiného případu a zaslat na smluvený bankovní účet pojistné plnění.

„V září 2013 detektivové při provádění systémových kontrol pojali podezření, že jeden z likvidátorů Allianz pojišťovny vědomě manipuloval s fotodokumentací v několika pojistných událostech. To odstartovalo šetření rozsáhlého případu interních a externích podvodů ve spojitosti s vodovodními škodami,“ vysvětluje šéf detektivů Allianz pojišťovny Michal Vlk a dodává: „Zahájili jsme šetření u všech škod, které dotyčný likvidoval. V rámci toho jsme zjistili, že fotky neodpovídají místu pojištění, a že pocházejí z jiné události. Stejné fotografie se navíc objevily i v pojistných událostech jiných pojišťoven.“

Detektivové Allianz důkladně prověřili 1150 pojistných událostí vodovodních škod, které vznikly v období od roku 2009 do roku 2013, a to jak formou podrobné analýzy veškeré dokumentace jednotlivých škod, tak i samotným vyšetřováním v terénu. Díky tomu se podařilo odhalit rozsáhlou skupinu pachatelů pojistných podvodů, kteří mohli připravit pojišťovnu až o 50 milionů korun. V této kauze detektivové úzce spolupracovali s orgány činnými v trestním řízení po celé 4 roky a výsledkem je prozatím 21 pravomocně odsouzených osob z celkového počtu 29 obviněných a ze strany pachatelů bylo zatím pojišťovně vráceno neoprávněné vyplacené pojistné plnění ve výši 5,2 milionů korun.

Gang využíval tzv. „bílé koně“ či „mrtvé duše“, tedy osoby, které měly zakrýt skutečného organizátora podvodu. O pojistné plnění se pak podvodníci převážně dělili v podílu 1/3 klient a 2/3 organizátoři.

„Pojišťovna Allianz disponuje profesionálními moderními mechanismy, které dokáží odhalit pojistné podvody – a to i v rámci lidí z vlastních řad. Někteří klienti jsou přesvědčení o tom, že pojišťovny disponují těmito nástroji, aby pojišťovna nemusela vyplácet pojistné plnění. To je ale naprostý omyl. My se řídíme filozofií, že vyplacené finanční prostředky nepatří do rukou podvodníkům, ale našim férovým klientům, kteří se ocitnou v tíživé situaci a rozkrytí této spletité organizované kauzy je toho důkazem,“ říká Michal Vlk.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky