Ať si lidé za ošetření zaplatí. Pojišťovny prosazují nadstandard

Pacienti by se měli víc podílet na financování vlastního zdraví. Pro Hospodářské noviny to řekl Zdeněk Kabátek, který byl v minulém týdnu opětovně zvolen do čela Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Pro vyšší spoluúčast by byli i šéfové dalších pojišťoven.

Ilustrační fotografie
reklama

Zdeněk Kabátek byl do čela VZP zvolen na další čtyři roky, hned na začátku funkčního období se ale podělil s veřejností o dost nepopulární názor. Prosazuje totiž tzv. komerční připojištění, to by v praxi znamenalo, že si pacienti budou za lepší péči připlácet.

Nadstandardy chtěl ve zdravotnictví zavést už ministr Leoš Heger z TOP 09. Jenže po volbách se dostala k moci levicová vláda Bohuslava Sobotky a ta zrušila i to jediné, co se podařilo pravicovým politikům prosadit - totiž regulační poplatky u lékařů.

Politici tehdy počítali s tím, že by si lidé připláceli například za odlehčenou sádru, kvalitnější čočky, klouby, vybrané očkování či ošetření vybraným lékařem. O nadstandard ale mělo zájem jen minimum lidí.

Podle Hospodářských novin není Kabátek jediný, kdo prosazuje vyšší spoluúčast pacientů. Pro jsou například také šéfové Oborové zdravotní pojišťovny či Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Podle nich je stávající situace neudržitelná, pokud totiž mají mít všichni lidé nárok na stejnou zdravotní péči, kterou platíme z daní, budou se muset daně razantně zvýšit. Lékaři totiž sice mají k dispozici účinnější přístroje a léky, jsou ale stále dražší.

Současný ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček zatím žádné razantní změny v poplatcích za zdravotnictví neplánuje, připustil ale, že vyšší spoluúčast pacientů by nebyla na škodu. Základní ošetření by bylo pro všechny stejné, některé zákroky by si ale pacienti mohli zaplatit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky