Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úrazy dětí stojí ročně pojišťovny miliardu. Každý den se těžce zraní 85 dětí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Léčba dětských úrazů stojí zdravotní pojišťovny ročně skoro miliardu korun. Každý den se totiž v České republice vážně zraní 85 dětí, nejvíce právě v letních měsících. I letos řada z nich prožila větší část prázdnin v nemocnici. A odborníci varují, že i návrat školáků do lavic je z hlediska úrazů vysoce rizikový.

Jen v Thomayerově nemocnici ošetřili během prázdnin každý den zhruba 30 dětí s úrazy, 10 procent z nich skončilo na operačním sále. "Nejvážnější úrazy jsou buďto pády z výšky nebo autonehody," řekl TV Nova Tomáš Pešl z Kliniky dětské chirurgie a traumatologie Thomayerovy nemocnice.

Ačkoli úmrtí po těchto vážných úrazech rok od roku ubývá, stále je jich hodně. Jen loni zemřelo na následky úrazu 136 dětí. Na 30 tisíc dětí se pak každý rok zraní tak vážně, že musejí být hospitalizovány.

Za léčbu úrazů vydají zdravotní pojišťovny ročně zhruba miliardu korun. Největší česká pojišťovna, VZP, vydává ročně sama půl miliardy korun. Největší náklady souvisejí s léčbou úrazů hlavy. Úraz hlavy a pak také podvrknutý kotník jsou nejčastějšími úrazy, které řeší Česká průmyslová zdravotní pojišťovna.

Také září je ale pro děti rizikové. Ještě z prázdnin rozdovádění školáci často končí v péči lékařů po dopravních úrazech třeba po nebezpečném přebíhání silnic. Policisté z celé republiky proto s koncem prázdnin a začátkem školního roku rozjíždějí dopravně-bezpečnostní akce.

Témata:  děti zdravotní pojišťovna

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.