Úraz na dovolené vás přijde draho. Můžete zaplatit i statisíce

Zdravotní pojišťovny upozorňují české turisty, aby si dávali pozor na cestovní pojištění. Zhruba každý 5. člověk, který cestuje do zahraničí, se totiž nepojišťuje. Péče o klienta v zahraničí pak může být pořádně drahá a turista si ji musí hradit z vlastní kapsy.

Ilustrační fotografie
reklama

Michal je jedním z těch, kteří před cestou do zahraničí zvažovali, že pojedou bez cestovního pojištění. Rozmyslel si to a ještě že tak - v Texasu dostal ledvinovou koliku.

"Přišly faktury, které dělaly zhruba 40 tisíc korun za 2 hodiny ošetření na pohotovosti. Je to 4 měsíce od události a doufám, že pojišťovna to zaplatí," vypověděl Michal.

"Zájem klientů o cestovní pojištění poznenáhlu roste. U OZP si pojištění ročně uzavře asi 1000 klientů, což je rozhodně méně, než kolik klientů vyjíždí nebo má úraz v zahraničí," řekl mluvčí OZP Mario Böhme.

91 tisíc pojistných událostí nahlásili klienti pojišťoven v roce 2014. Ty za jejich ošetření v zahraničí vyplatily 655 milionů korun. Například ošetření po šlápnutí na mořského ježka vyjde až na 4000 korun. Zlomenina nohy s hospitalizací na 100 000 a infarkt až na 150 000 korun.

"Nejčastější úrazy bývají zlomeniny nohou a rukou. Běžná zlomenina se sádrou vyjde na 1500 korun," doplnila mluvčí ZPMV Hana Kadečková. "Příklad klienta v Turecku. Onemocněl plicní infekcí spolu se srdeční slabostí, naše partnerská pojišťovna za něj zaplatila 790 tisíc korun," dodala mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Trendem je pak dovolená zaměřená na sport. Před sportovní aktivitou si ale zjistěte jestli se na případný úraz vaše běžné cestovní pojištění bude vztahovat.Připojistit se musí například ti, kteří se chystají na vodní skútry, potápění s přístrojem, ale i na sjezdy na horských kolech.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky