Příjmy i náklady zdravotních pojišťoven byly vyšší

V 1. čtvrtletí fungovalo v České republice sedm zdravotních pojišťoven. Předepsané pojistné, tedy předpis bez plateb ze státního rozpočtu za státní pojištěnce, dosáhlo 47,3 miliardy korun. O 6,1% více než ve stejném období loňského roku.

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

Nejvyšší podíl na předepsaném pojistném představovaly platby od zaměstnavatelů. „Činily 42,5 miliardy korun. Osoby samostatně výdělečně činné hradily celkem 4 miliardy a osoby bez zdanitelných příjmů 730 miliónů,“ vyjmenovává Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

Skutečné příjmy zdravotních pojišťoven se v prvním čtvrtletí roku 2016 rovnaly 63,8 miliardy korun. Počítá se do nich výběr pojistného včetně platby státu např. za uchazeče o zaměstnání, ženy na mateřské nebo rodičovské dovolené, studenty a důchodce. V porovnání se stejným obdobím loňského roku byly skutečné příjmy pojišťoven o 5,4 % vyšší. Na počátku roku se totiž zvýšila měsíční platba za pojištěnce z původních 845 na 870 korun.

Celkové náklady zdravotních pojišťoven dosáhly 64,2 miliardy korun, o 2,0 % více než ve stejném období loni. Z toho 95,2 % připadalo na náklady vynaložené na zdravotní služby. „Rozhodující 52,9% podíl v nákladech na zdravotní služby představují náklady na ústavní služby. 16,9 % tvoří náklady na léky vydané na recepty a na zdravotnické prostředky vydané na poukazy a 16,4 % na ambulantní služby specialistů,“ upřesňuje Václav Rybáček, ředitel odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Pojišťovny v prvním čtvrtletí zaměstnávaly celkem 5 811 osob. Jejich průměrná měsíční mzda činila 33 250 Kč. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byla o 2 187 Kč vyšší.

Více se dočtete v právě vydané publikaci Ekonomické výsledky zdravotních pojišťoven – 1. čtvrtletí 2016.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky