Zima ještě neskončila, pozor na nástrahy posledního lyžování

Březen je oblíbeným měsícem pro lyžování v zahraničí. Podle průzkumu agentury NMS pro ERV Evropskou pojišťovnu vyráží v březnu na hory 43 % milovníků lyžování v zahraničí. Slunečné dny ale přináší i řadu rizik. Nebezpečný je zvláště těžký sníh. Na co si tedy dát pozor?

Lyžování, ilustrační fotografie
reklama

Náročný terén na sjezdovkách

Březnové lyžování je v zahraničí velmi populární vzhledem ke slunečnému počasí. Sněhové podmínky jsou v řadě středisek stále ideální. Kvůli mírnějším mrazům a intenzivnímu slunečnímu svitu ale sníh rychleji taje a sjezdovky jsou tak kvůli náročnému terénu zejména v odpoledních hodinách nebezpečnější. Riziko úrazu nebo srážky s cizím lyžařem se pak značně zvyšuje. „V březnu evidujeme zvýšený počet zranění kolenních vazů kvůli těžkému sněhu, ve kterém je lyžování náročnější“ říká manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký. Kvůli horší ovladatelnosti lyží v těžkém sněhu se také zvyšuje pravděpodobnost srážky s cizím lyžařem. V takové situaci je dnes běžné, že sražený zahraniční lyžař podává předběžnou žalobu a následně se šetřením prokazuje, kdo je viníkem nehody. Proto je velmi důležité mít kvalitní pojištění, které kryje dostatečně vysoké limity a obsahuje pojištění odpovědnosti lyžaře. Takové pojištění není součástí evropského průkazu pojištěnce a často nebývá ani součástí pojištění k platební kartě.

I běžky jsou zrádné

Běžkování se může na první pohled zdát jako jednoduchá zimní aktivita, ale opak je pravdou. Výrony kotníku nebo bolest třísel a hýždí patří mezi nejčastější problémy příznivců bílé stopy. „Mezi nejvážnější zranění, která nám běžkaři hlásí, patří zlomeniny palce na ruce nebo vykloubená ramena. Při pádu totiž dáváme instinktivně ruce před sebe,“ dodává Vlastimil Divoký. Mezi další komplikace patří i dehydratace a omrzliny. Běžkaři by také neměli na túru vyrážet, aniž by dali někomu vědět, kam jedou. Vždy by u sebe měli mít také mobilní telefon, aby měli v případě potřeby možnost přivolat pomoc.

Než vyrazíte na cestu

Ačkoli u nás už sníh na silnici téměř nepotkáte, je nutné počítat s tím, že v zahraničních horských oblastech je ho ještě hodně. Navíc povinné používání zimních pneumatik platí ve většině alpských zemí až do 15. dubna. Velmi častou chybou mimo jiné je, že řada lidí si uzavírá pojištění pouze na dny, ve kterých lyžuje. Pojištění je nutné mít i na cestu na hory a zpět, protože mnoho rizik vzniká právě při ní. A často si za to můžou lidé sami, protože zbytečně hazardují. Podle průzkumu agentury NMS pro EVR Evropskou pojišťovnu vozí totiž celá třetina lidí (34 %) lyžařské vybavení uvnitř automobilu, což je velmi nebezpečné v případě autonehody, ale i při nutnosti prudšího brzdění. „V případě autonehody v rychlosti 50 km/h se zavazadlo vážící pět kilogramů mění na střelu o váze 150 kilogramů. Nepřipevněné vybavení se tak během okamžiku může změnit ve vražednou zbraň ve vašem voze,“ varuje Vlastimil Divoký. V Rakousku je přeprava lyžařského vybavení uvnitř vozidla (mimo zavazadlový prostor) dokonce zakázána. Za náklad, který by mohl posádku ohrozit, vám zde hrozí pokuta až do výše neuvěřitelných pěti tisíc eur, což je zhruba 135 000 korun.

Témata: Lyžování

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky