Chystáte se o jarních prázdninách na slovenské hory? Pozor na nové předpisy

Počet českých lyžařů, kteří míří na slovenské hory, stále stoupá. Ale neodpovídá tomu bohužel jejich pojištění. „Lidé se při cestách na Slovensko velmi často vůbec nepojišťují. Je to blízko, nepřipadá jim to nebezpečné. Přitom každoročně řešíme na Slovensku v zimě několik desítek škod,“ varuje Jana Konvalinová, vedoucí odboru cestovního pojištění v Kooperativě.

Vysoké Tatry, pohled na Skalnaté pleso a Lomnický štít
reklama

Od letošní lyžařské sezóny se také změnila právní úprava pro chování na slovenských horách. „A nedisciplinovaným lyžařům hrozí pokuty ve stovkách Eur, takže by se s novými pravidly měl čeští lyžaři pečlivě seznámit. Vše upravuje novela zákona o Horskej záchrannej službe (HZS),“ upozorňuje Jana Konvalinová.

Díky neukázněnosti lyžařů totiž na Slovensku každoročně roste počet zásahů Horské služby. Například v průběhu zimní sezóny 2014/2015 vzrostl meziročně počet zásahů HZS o téměř 22 procent. A roste i počet těžkých zranění na Slovenských horách. „Jestliže v roce 2010 se při lyžování na Slovensku těžce zranilo 239 lyžařů a snowboardistů, v roce 2014 jich bylo už 656. Dokonce v letech 2013 a 2014 vyhasl na sjezdovkách i lidský život,“ potvrzuje zvyšující se neukázněnost lyžařů na Slovensku Miriam Fuňová, tisková mluvčí slovenské Kooperativy.

Zákon nově stanovuje lyžařům povinnosti, které se týkají směru jízdy, dostatečného odstupu, způsobu zastavení na sjezdovce a další. Asi nejvýznamnější novinkou je povinnost používat ochrannou přilbu pro lyžaře a snowboardisty mladší 15ti let. „Z odborných analýz vyplývá, že ochranná přilba dokáže zabránit těžkému úrazu hlavy až v 60 procentech případů,“ doplňuje Miriam Fuňová.

V případě jízdy bez přilby může provozovatel střediska děti ze sjezdovky vykázat. Podobně může postupovat vůči nedisciplinovaným dospělým lyžařům. Za opakované či hrubé porušení pravidel hrozí pokuta až 331 eur. A že to na Slovensku s dodržováním pravidel na sjezdovkách myslí vážně potvrzuje i fakt, že ve střediscích, které patří společnosti Tatry Mountains Resorts budou zřízeny speciální týmy, tzv. Skipatrol, které budou lyžaře kontrolovat. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky