Zdravotní pojišťovnu můžete nově změnit i v září

Díky novele zdravotního zákona mají lidé letos další možnost změnit zdravotní pojišťovnu. Od nynějška jsou tak za rok dva termíny, kdy můžete přejít. Podle oslovených pojišťoven lidé tuto možnost vítají a slyší na různé nabízené bonusy. Změnit pojišťovnu by mohly až desítky tisíc lidí.

Ilustrační fotografie
reklama

Dosud lidé mohli nahlásit změnu pojišťovny do konce června, kdy pak následovala půlroční čekací doba, aby od 1.ledna následujícího roku přestup platil. Nově budou mít lidé možnosti přestupu v jednom roce dvě. Pojišťovny se tak snaží získat nové klienty bonusovýmiu nabídkami jako jsou třeba příspěvky na sport, očkování nebo na malé děti.

Při změně pojišťovny je důležité mít na paměti také to, že například za lidi s omezenou svéprávností provádí změnu pojišťovny jejich zákonný zástupce, opatrovník nebo poručník.

A novorozenec se v den narození stává klientem té pojišťovny u které je jeho matka. V případě, že není řádně pojištěná, řídí se pojištovnou otce.

Pokud uvažujete o tom, že přejdete k jiné zdravotní pojišťovně, je třeba pamatovat na to, že to můžete udělat jen jednou za rok. Pokud jste tedy "zběhli" například už v červnu a nyní ve vás hlodají pochybnosti, jestli to nebyla chyba, máte smůlu.

Termíny na změnu zdravotní pojišťovny totiž sice přibyly, ale v zákoně stále stojí, že změna je možná jen jednou za rok. Aby se vám lépe rozhodovalo, nahlédněte do galerie s přehledem výhod jednotlivých zdravotních pojišťoven.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky