Lidé na pátek třináctého nevěří, pojišťovny přesto varují

Ačkoli podle průzkumů většina Čechů nevěří, že pátek 13. je nešťastným dnem, statistiky pojišťovny Generali dokládají, že škody způsobené střety vozidel a ty, které způsobí ve "smolný" den zaměstnanci svým zaměstnavatelům, jsou milionové. A především, jejich počet je vyšší než v "běžný" pátek. „Za dva pátky 13. v loňském roce likvidovali specialisté pojišťovny Generali škody ze střetů vozidel za téměř 4 miliony korun. Zaměstnanci způsobili svým zaměstnavatelům škody, které přesáhly 1,3 milionu korun,“ dokládá konkrétní čísla tiskový mluvčí Generali Jiří Cívka.

Ilustrační fotografie
reklama

Předloni se vešly do kalendáře hned tři pátky s číslem 13 v datu, vloni dva, letos nás čeká naštěstí jen jeden. Ve speciálním průzkumu zjišťovala pojišťovna Generali, zda se takového dne Češi bojí.

„Z průzkumu jsme vyšli jako racionální národ. 80 % respondentů považuje pátek třináctého za den jako každý jiný. Jen 6 % se domnívá, že jde o den rizikový. Za šťastný, nebo naopak nešťastný, jej považuje 7 % dotázaných," shrnuje závěry šetření Jiří Cívka, tiskový mluvčí pojišťovny Generali.

Dlouhodobé statistiky pojišťovny Generali však hovoří jasnou řečí. Měli bychom být trochu obezřetnější. Ne snad ve vyjádřeních, ale především v zaměstnání a na silnicích. "Převážná většina škod, které v pátek třináctého způsobíme, patří do oblasti škod z nepozornosti," popisuje Jiří Cívka z Generali.

V pátek třináctého stoupají počty škod, které způsobí zaměstnanci svým zaměstnavatelům. Na obyčejný pátek připadá průměrně 17 takových událostí. Na pátek 13. pak v průměru 42. Tři „smolné" pátky roku 2012 přinesly 122 takových škod za více než jeden milion korun. Účet loňských dvou pátků třináctého pak přesáhl 90 škod za více než 1,3 milionu korun.

Oproti obyčejným pátkům je vyšší i střet vozidel, ať už s jiným vozem nebo s cizí překážkou. Podle statistik Generali nahlásili řidiči v roce 2012 po pátku 13. průměrně 80 střetů s celkovou škodou přesahující 6 miliónů korun. Vloni byla škoda nižší, ovšem pátky byly jen dva. Poměr zůstal víceméně zachován. Na 170 škod za téměř 4 miliony korun.

Jak si stojí další "třináctkové" škody? Například zloději vykrádající auta či domy a byty „pracují" stejně jako v jiné pátky. Naopak zloději aut si zřejmě na pátek 13. dávají pozor. V inkriminovaný den totiž odcizí pouze polovinu vozidel oproti jiným pátkům.

Témata: CZK | pojišťovny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky