Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra vrátí lidem za léky přes 30 milionů

Celkem 30,4 milionů korun rozešle Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZP MV ČR) svým klientům za přeplatky na léky, které uhradili v prvním pololetí letošního roku.

Ilustrační fotografie
reklama

„Částka se rozdělí mezi 37 557 klientů ZP MV ČR, což znamená, že vratku za přeplatek na léky dostane o 4 557 lidí víc než za stejné období loňského roku. Vrácená částka se oproti prvnímu pololetí 2018 zvýšila téměř o osm milionů korun,“ uvedla mluvčí pojišťovny Hana Kadečková.

Většina klientů pojišťovny dostává peníze zpět prostřednictvím poštovní poukázky. Za druhé čtvrtletí letošního roku přijde poukázka (složenka) 30 624 klientům pojišťovny. Nejvyšší částka vyplacená poukázkou za první pololetí dosahuje hodnoty 21 435 Kč.

Zbylí klienti dostanou vratku nadlimitu na svůj bankovní účet. Nejvyšší vyplacená částka na účet činí 21 639 korun. Zvolit tuto formu výplaty doporučuje klientům i pojišťovna: „Podle nás by bylo pro klienty příjemnější, pokud by vratky za přeplatky za léky dostávali převodem na bankovní účet než pomocí složenky,“ uvedla Hana Kadečková.

Kontrola na ročním výpisu z účtu

V případě, že si klient ZP MV ČR chce zkontrolovat, jaké doplatky za léky mu byly do limitu započítány, může pojišťovnu požádat o roční výpis z účtu, kde jsou jednotlivé evidované doplatky uvedeny, nebo si zřídit elektronickou komunikaci a nahlédnout v počítači do svého výpisu vykázané zdravotní péče kdykoliv bude chtít. Pro mobily existuje aplikace ZP211.


Roční limit na započitatelné doplatky za léky činí podle zákona pro děti a seniory od 65 let 1000 Kč a pro důchodce nad 70 let 500 Kč. Ostatní občané mají roční limit ve výši 5000 Kč.

Výši započitatelných doplatků svým klientům „hlídá“ sama pojišťovna, která peníze posílá klientům zpět zcela automaticky. Pojištěnci tedy nemusejí o přeplatek žádat.

ZP MV ČR působí na českém trhu již šestadvacátým rokem a je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi. Má smlouvy se všemi nejvýznamnějšími zdravotnickými zařízeními kdekoliv na území ČR. V současnosti má více než 1,3 milionu klientů. Jako jediná zdravotní pojišťovna v zemi je již tři roky za sebou držitelkou prestižního mezinárodního titulu Czech Superbrands a od loňska rovněž držitelkou titulu Finančně nejzdravější zdravotní pojišťovna.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky