Pojišťovny uzavřely dohody o úhradách zdravotní péče pro rok 2020. Kde nastanou změny?

Pojišťovny uzavřely dohody o úhradách zdravotní péče pro příští rok v deseti ze 14 segmentů péče. Změny úhrad budou zejména u zubařů, praktických lékařů a gynekologů. Přibudou nové hrazené výkony, péče o těhotné se bude hradit jako balíček. Novinářům to dnes řekli zástupci ministerstva zdravotnictví, pojišťoven a primární péče. Letos bylo plánováno na péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění 320 miliard korun, polovina jde do péče v nemocnicích. Praktičtí a zubní lékaři mají asi po šesti procentech.

Zubaři, ilustrační fotografie
reklama

Podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) zatím chybí dohoda s nemocnicemi ohledně akutní a následné péče, domácí péče, laboratoře a lékárny. "V přípravném řízení se deset segmentů dohodlo, teď nastává oponentura. Pojišťovny jsou si vědomy toho, že dohoda je prioritní. Nikdo nemůže počítat s tím, že bude mít výhody, když se nedohodne," řekl na dotaz ČTK. Čas uzavřít dohody je do 19. června.

Ve stomatologii se podle ministra dohody snaží zajistit, aby zubní lékaři byli ochotní ošetřovat pacienty na pojišťovnu, což teď někteří nechtějí, protože se jim to nevyplatí. "Pro ministerstvo je zásadní tuto veřejnou službu zajistit. Musí k tomu být vytvořeny podmínky, dojde proto k navýšení o 734 milionů korun," uvedl ministr. Podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera bude podpořena péče u stomatologů, kteří budou registrovat nové pacienty.

Více peněz dostanou zubaři také na bílé plomby pro děti, které hradí pojišťovna. "Od roku 2025 by mělo být možné si doplatit rozdíl mezi amalgámem a bílou výplní u dospělých. Amalgám bude v EU zakázaný od roku 2030," doplnil Šmucler. Nově bude zubním lékařům hrazeno také zklidnění dětí před výkonem rajským plynem. "Nebudeme se s nimi muset prát jako v 19. století nebo je odesílat do fakultních nemocnic, kde je ošetřili v celkové anestezii," dodal. Skončí doplatky pojišťoven na zubní implantáty nebo rovnátka u dospělých, které tvoří jen zlomek jejich ceny. Podobně pojišťovny od letošního srpna nebudou přispívat 150 korun na brýle.

Výrazně se mění úhrady v gynekologii, zejména u těhotných. Pojišťovny budou hradit péči jako balíčky podle trimestrů. Jedním z důvodů je podle Vojtěcha i vykazování zbytné péče některými lékaři.

U praktických lékařů pro děti a dospělé budou pojišťovny hradit některé nové výkony. Dohoda podle ministra také počítá s rozšířením kompetencí a bonifikací za delší ordinační dobu. "V některých věcech fixuje už dohodnuté věci, jako je například péče o onkologické pacienty v remisi. Další je také časný záchyt demence, péče o děti i dospělé s obezitou nebo prediabetem nebo edukační rozhovor o očkování," dodal ministr.

"Více než polovina navýšení jde na vrub nových výkonů," uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Praktičtí lékaři budou také mít hrazena některá přístrojová vyšetření přímo v ordinaci, pokud mají například daleko laboratoř. "Umožní to neposílat pacienty do nemocnice na vyšetření zbytečně," dodal. Po zrušení regulačních poplatků u lékaře pojišťovny hradily návštěvu pacienta lékaři, nově se tato platba změní. "Za každé klinické vyšetření praktickým lékařem pojišťovna hradí 40 korun. Posiluje to platbu za pacienty, kteří chodí do ordinace častěji," uvedl Šonka s tím, že jde zejména o seniory nebo chronické pacienty s více nemocemi.

Na konci dubna uzavřely podle Zdravotnického deníku dohodu fyzioterapeuti, hemodialyzační péče a zdravotnické záchranné služby, v květnu pak léčebné lázně a ozdravovny. Loni se nejdéle čekalo na dohodu s lékárnami. S blížícím se červnovým termínem, kdy mají být dohody uzavřené, se objevují i požadavky, zejména na navýšení odměn. V květnu s ním přišly například zdravotnické odbory, minulý týden sestry v sociálních službách.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky