Hurá na hory! Ale pozor, úrazů přibývá

Zima se definitivně přihlásila o slovo, lyžaři a vlekaři se radují. Nadšenců pro zimní sporty přibývá. Spolu s oblibou lyžování však bohužel narůstá i množství úrazů, k nimž na sjezdovkách či běžeckých stopách dojde.

Ilustrační fotografie
reklama

V minulé sezóně musela horská služba zasahovat na českých svazích víc než 7 600x. A to bylo o celých 500 zásahů více než v zimě 2016–2017 a o 2 000 více než rok předtím. Příčinou byly nejčastěji úrazy na sjezdových lyžích (4 334) nebo na snowboardu (1 418). Pěší a běžkaři byli příčinou 700 zásahů. Nejčastěji řeší záchranáři zhmožděniny, poranění kloubů a zlomeniny, a to jak ty klasické, tak i komplikované. V Čechách se nejvíce úrazů stane na sjezdovkách v Krkonoších, na druhém místě jsou Jeseníky. Čeští lyžaři jsou také velmi často ošetřování v Rakousku nebo Itálii. Například v březnu 2017 jich bylo v Rakousku ošetřeno o 10 procent víc než rok předtím a obdobně tomu bylo i v dalších zimních měsících – viz tabulka.

Samozřejmostí před výletem do hor nebo na běžeckou výpravu v údolí by mělo být dobré pojištění. „Klasické cestovní pojištění hradí především léčebné výlohy. Životní a úrazové pojištění pak chrání před dalšími následky a kryje například krátkodobý i dlouhodobý výpadek příjmu. Můžete však v jeho rámci získat řadu dalších výhod – třeba odlehčenou sádru nebo komfortnější pokoj v nemocnici či příspěvek na léčbu a rehabilitaci,“ vysvětluje Marek Bajer, produktový specialista pojišťovny MetLife. „Například v rámci připojištění doby nezbytné pro léčbu úrazu, vám v případě otřesu mozku budeme po dobu až 40 dnů vyplácet denní dávku. Pokud si zlomíte stehenní kost, tak až 255 dní, u tříštivé či otevřené zlomeniny obratle až 260 dnů,“ doplňuje M. Bajer. V komplikovanějších případech může mít úraz i trvalé následky, které mohou následně ovlivnit i chod domácnosti a životní úroveň, a je proto dobré pamatovat i na toto připojištění.

Náklady spojené s úrazem v zahraničí se přitom snadno vyšplhají ke statisícům. Jen pro představu – přeprava vrtulníkem vloni vyšla na víc než sto tisíc korun. A operace po úrazu hlavy nebo páteře může vyjít na víc než půl milionu korun.

Před cestou na hory stojí za to zvážit uzavření životního a úrazového pojištění. A pokud již sjednané je, pak si ověřit, co kryje a jaké možnosti pro případ úrazu na horách, zejména v zahraničí nabízí. Ti připravení lépe čelí možným problémům

Přehled počtu ošetřených českých pacientů v Rakousku

                       2016                                 2017

Listopad          194                                   202

Prosinec          409                                   460

Leden              498                                   708

Únor                708                                   917

Březen             876                                   971

Zdroj: ročenka Kanceláře zdravotního pojištění

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky