Mráz má na svědomí stovky škod v řádu milionů korun

Česká pojišťovna (ČP) eviduje v souvislosti se silnými mrazy posledních dní už přibližně 700 škod v řádu milionů korun, jde hlavně o prasklá vodovodní potrubí, stupačky či topná zařízení. Pojišťovna to sdělila v pátek.

660
reklama

Zatímco v průběhu minulého týdne hlásili klienti v průměru cca 30 škod denně, v pondělí 6. února to už bylo celkem 150 případů, nejvíce pak ze severní Moravy. Vzhledem k aktuální předpovědi meteorologů se dá očekávat, že počet škod bude i nadále narůstat. Hlavní nápor hlášení však přijde s prvním oteplením, jak pojišťovna uvedla, kdy z prasklin začne vytékat voda a škody se naplno projeví.

Rekordní mrazy útočí na majetek občanů i podnikatelů. Česká pojišťovna tak už eviduje také případy prasklého potrubí v porodnici či vytékající vodou poškozených zásob obchodníků. Ozývají se už také zemědělci, kterým jen za loňský rok ČP vyplatila za škody vyzimováním 25 milionů Kč a za škody na vinné révě dokonce 90 milionů Kč.

"Naštěstí však v tuto chvíli neregistrujeme žádné mrazové škody v chovech hospodářských zvířat," konstatoval mluvčí pojišťovny Tomáš Zavoral.

Podle zkušeností likvidátorů ČP dochází ke značným škodám na majetku vlivem nedostatečně zateplených rozvodů vody a topení, netemperování nevytápěných prostor, popřípadě nezazimováním rozvodů na chatách či nově vznikajících novostavbách.

"Doporučujeme proto klientům, aby si zkontrolovali, zda vypustili vodu z potrubí a zároveň, aby si ověřili, zda je topné zařízení určené k temperování funkční a v pořádku," doplnil Zavoral.

Témata: pojišťovny | počasí

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky