Řidiči bourali na ledovce. Vzrostl počet škod

Ledovka, která postihla o víkendu část země, způsobila více než desetinový nárůst škod v pojištění vozidel. Vyplývá to z odhadů největších tuzemských pojišťoven. Podle jejich likvidátorů jde zejména o takzvané plechové škody, tedy typické případy následkem nedobrzdění a nárazu nebo z nezvládnutí vozidla. Nejvíce jich pojišťovny zaznamenaly na západě a jihu Čech a také na Vysočině.

Ilustrační fotografie
reklama

"Nárůst škod jsme zaznamenali, hlavně v západních (Plzeňský, Karlovarský kraj) a jižních Čechách. Nicméně, škody klienti teprve začínají hlásit. Očekáváme, že celkový nárůst počtu škod přesáhne 12 procent," řekl ČTK mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Běžně klienti za víkend podle něj hlásí kolem 500 škod, za tento víkend to bude rozhodně přes 600 případů.

"Z důvodu víkendové ledovky zaznamenáváme nárůst počtu hlášených nehod," uvedla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Mezi nejčastější nehody patří podle ní takzvané plechové škody, tedy pomačkané nárazníky, blatníky, dveře aut a podobně. Objevují se také nehody způsobené nevhodnými pneumatikami, zejména kvůli nedobrzdění na křižovatkách.

Pojišťovně Allianz z Vysočiny a některých oblastí východních Čech během dopoledne motoristé oznámili kvůli námraze několik desítek škod. Jde hlavně o drobné "ťukance", zapříčiněné nedobrzděním a nárazem do jiného auta nebo sjetím do příkopu. "Předběžně odhadujeme, že tyto škody se budou pohybovat v průměru kolem 30.000 korun, celkově tedy máme zatím nahlášené pojistné události za několik set tisíc korun," uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek.

"Z našich zkušeností vyplývá, že první ledovka s sebou obvykle nese skokové zvýšení hlášení pojistných událostí u aut zhruba o deset až patnáct procent," uvedl mluvčí Generali Jan Marek. Auta jsou poškozená nárazem do jiných vozidel, svodidel, stromů ale také domů či oplocení. Rovněž Generali eviduje motoristy, kteří podcenili nezvykle teplý listopad a aktuálně rychlou změnu počasí, a nestačili tak včas vyměnit letní pneumatiky za zimní.

Na klientské lince České podnikatelské pojišťovny je nárůst počtu hovorů proti běžnému období pouze mírný. "Očekáváme, že počty volajících budou do konce dne dále narůstat," podotkla mluvčí pojišťovny Renata Čapková.

Témata: náledí | auta | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky