Naftový motor v autě prodraží povinné ručení až o polovinu

Pojistné za povinné ručení u vozidla s naftovým motorem je téměř o polovinu (46 procent) vyšší než u vozu poháněného benzinem. Ukázaly to modelové kalkulace internetového portálu ČeskéPojištění.cz, který porovnává aktuální nabídky tuzemských pojišťoven.

660
reklama

Majitel vozu Škoda Fabia s naftovým motorem žijící ve velkém městě zaplatí ročně za povinné ručení 1734 korun. Naproti tomu majitele stejného vozu s benzinovým motorem obdobného výkonu bude povinné ručení stát 1187 korun. Naftový agregát tak v případě tohoto automobilu prodraží povinné ručení o 46 procent. Ještě výraznější je tento rozdíl v případě aut se staršími diesely s vyšším objemem válců. Povinné ručení zde ve srovnání s benzinovou Fabií stejného výkonu může být až o 94 procent dražší.
 
"V případě povinného ručení berou pojišťovny při kalkulaci pojistného v úvahu hlavně objem motoru. Povinné ručení je proto pro naftové motory často o desítky procent dražší. Už nyní však některé pojišťovny začínají v souvislosti s povinným ručením vyhodnocovat riziko potenciální nehody podle výkonu motoru uvedeného v technickém průkazu. Je to dáno vývojem stále výkonnějších motorů s nízkým objemem válců. Vozy s moderními nízkoobjemovými motory bývají daleko silnější než auta se staršími diesely, a pojišťovny se tomuto trendu proto musí přizpůsobit," poznamenal Pavel Ronovský, ředitel nezávislého portálu ČeskéPojištění.cz, který porovnává nabídky všech pojišťoven na českém trhu.
 
Vezme-li se v úvahu benzinový a naftový automobil za přibližně stejnou cenu, rozdíly v povinném ručení už nejsou tak výrazné. I v tomto případě však hovoří ve prospěch zážehového motoru. Za cenu dieselu lze mít automobil s mnohem výkonnějším benzinovým motorem, přesto za povinné ručení zaplatit o deset procent méně. Například majitel naftové Škody Octavia s motorem o výkonu 77 kW zaplatí za povinné ručení ve větším městě 1734 korun, vlastník cenově srovnatelného benzínového modelu o výkonu 90 kW bude mít tutéž pojistku za 1561 korun.
 
"Dražší povinné ručení je důležité vzít v úvahu při kalkulaci rentability provozu auta s naftovým motorem. Zvlášť v období, kdy cena nafty už překonala cenu benzinu. Cenově srovnatelný model auta s benzinovým motorem je výkonnější a jeho povinné ručení je levnější," podotkl Roman Sznapka, produktový manažer internetového porovnávače ČeskéPojištění.cz. "Cena povinného ručení však nemusí být rozhodující. Vždy je dobré vzít v úvahu i další služby, které pojišťovna spolu s ním nabízí," dodal Sznapka, podle kterého by měli klienti věnovat velkou pozornost také kvalitě a rozsahu asistenčních služeb.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky