Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok nosorožce, horečka Dengue a obří vlna. Jak je to s repatriací zraněných turistů?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pojišťovna Allianz každoročně zprostředkovává a proplácí repatriaci ze zahraničí několika desítkám klientů. Jenom letecky se takto v roce 2016 vrátili do vlasti dva turisté, loni jich bylo osm a letos zatím jeden. V průměru se tyto náklady pohybují od desítek do stovek tisíc korun.

Náklady na převoz ze zahraničí se liší podle toho, zda jde o repatriaci leteckou či pozemní, zda s klientem cestuje sestra nebo musí být přítomen i lékař a jestli je potřeba vyhradit v letadle pouze jedno sedadlo či více prostoru, jako je tomu například u poranění páteře.

Repatriací skončily například tyto případy:

Klienta na procházce v rezervaci v Jižní Africe srazil útočící nosorožec, který mu rozdrtil levé rameno. Turistu okamžitě převezli do nejbližší nemocnice, ale vzhledem k tomu, že nebyla specializovaná na tento typ úrazu byl následně přepraven zase do jiné. Napadený měl původně podstoupit operaci, při dalších vyšetřeních však lékaři řekli, že je možné ji odložit, a proto tento lékařský zákrok absolvoval až v ČR, kam odletěl komerční leteckou linkou v business třídě. Jenom náklady na letenky se vyšplhaly na 70 tisíc korun.

Muže v Thajsku zase sejmula vlna v moři a skončil se zlomeninou hrudního obratle. Jelikož ale nemocnice na ostrově Ko Samui nebyla dostatečně vybavená k nutné operaci, došlo k leteckému převozu do Bangkoku. O den později zajistila asistenční služba cestu rodinného příslušníka z ČR, jenž vyzvedl malého syna, se kterým byl klient na dovolené a odvezl ho zpět domů. Za týden odletěla z Prahy zdravotnická eskorta a převezla zraněného do Česka.

Turistu odvezli do nemocnice s diagnózou horečky Dengue. Z důvodu hospitalizace klient zmeškal plánovaný let do Prahy. Asistenční služba zajistila návrat komerční leteckou dopravou a zahraniční pobočka obstarala garanci za hospitalizaci ve výši 57 tisíc korun. Náklady za repatriaci přesáhly 20 tisíc korun.

Témata:  pojišťovny Allianz pojišťovna dovolená

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.