Vánoce jako hrozba pro důchodce? Epidemie, kterou lékaři nevyléčí

Epidemie osamělosti je relativně nový pojem, se kterým se odborníci setkávají stále častěji. Osamělost seniorů se zvyšuje nejen ve chvíli, kdy s mladšími těžko nacházejí společnou řeč, ale i o vánočních svátcích, pokud je nemohou trávit se svou rodinou.

Ilustrační fotografie
reklama

Průzkumy ukázaly, že zhruba desetina lidí se cítí sama a opuštěná. Tento pocit přepadá i seniory, kteří se cítí zapomenutí a odstřižení od světa. Tento pocit se navíc zhoršuje v období Vánoc.

Osamělost je u starších lidí více pravděpodobná než u ostatních. Podle výzkumu Pamely Qualterové z univerzity v Manchesteru určitý náznak osamělosti i u dospívajících dívek a chlapců. Poslední studie však ukazují, osamělost pociťuje zhruba 40 % seniorů.  

Osamělost lidí má řadu důvodů. U seniorů je nejčastěji vyvolána pocitem, že si nerozumí s mladými lidmi, ale i svátky klidu a pohody, které většina lidí tráví v rodinném kruhu. 

Mnoho seniorů ale Vánoce s rodinou trávit nemůže, jsou i případy, kdy žádnou rodinu nemají. V tu chvíli se uchylují do ústraní a své okolí začnou vnímat odmítavě až nepřátelsky. Hrozí navíc i počínající stavy deprese.

Existují statistické údaje, ze kterých plyne, že u osamělých lidí se může vyskytnout srdeční onemocnění nebo mrtvice. Dále mají vyšší krevní tlak a zkrácenou dobu života. Je pravděpodobné, že osamělí lidé budou častěji nemocní.

Pokud se člověk dostane do tohoto stádia, pak je to pro něj signál, aby si začal hledat nové přátele. Sociální neurovědec John Cacioppo uvedl, že člověk se vyvinul, aby zažil osamělost, která ho dovede k navázání a udržení našich vztahů. Přirovnává to k žízni. Pokud má člověk žízeň, tak se napije. Jestliže se člověk cítí osamělý, musí hledat lidi. Problém nastane v případě, je-li osamělost u člověka chronická.

Témata: důchodci | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky