Češi a srdeční choroby: Lidem chybí omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny si naše tělo nedokáže vytvořit samo. Jejich dostatečný příjem má však velký význam pro správnou funkci našeho oběhové systému. Jak snížit riziko výskytu kardiovaskulárních chorob?

Doplněk stravy s Omega 3
reklama

Délka života se neustále prodlužuje. Spolu s tím se však také zvyšuje výskyt civilizačních onemocnění. V Evropské unii je 157 milionů lidí, kterým je více než 55 let. Očekává se, že 24 % z nich bude v následujících pěti letech hospitalizováno z důvodu kardiovaskulárního onemocnění. Náklady spojené s kardiovaskulárním onemocněním jsou ročně 266 miliard eur. Vědci spočítali, že dostatečný denní příjem omega-3 mastných kyselin by snížil počet nemocných o 1,5 milionu osob. Vyplývá to ze studie z roku 2018 Healthcare Cost Savings of Omega-3 Food Supplements in the European Union, kterou zadala Evropská asociace výrobců doplňků stravy Food Supplements Europe.

Omega-3 mastné kyseliny se výrazně podílejí na zásadních procesech v naší oběhové soustavě. Podporují srdeční činnost, působí jako prevence vzniku krevních sraženin, které jsou životně nebezpečné, ale snižují i krevní tlak. Mimo to mají protizánětlivé účinky či snižují hladinu škodlivých tuků v krvi. Omega-3 mastné kyseliny jsou potřebné pro správnou tvorbu membrán buněk. „Jejich nedostatek se prvotně projevuje zvýšenou únavou, zhoršenou pamětí, suchou pokožkou, zvýšenou lámavostí nehtů i vlasů, ale také změnami nálad,“ přibližuje problematiku Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny.

Pro získání dostatečného množství omega-3 mastných kyselin je důležité přijímat pestrou stravu a zejména se zaměřit na určité potraviny. Omega-3 mastné kyseliny získáte z ryb, jako jsou losos, tuňák, makrely či pstruh. Využít můžete však i rostlinné zdroje omega-3 mastných kyselin, a to ořechy, lněná, dýňová a chia semínka. Na trhu jsou dostupné rovněž doplňky stravy, které pomáhají s doplněním běžné stravy o omega-3 mastné kyseliny. Umožní vám získat jejich potřebné množství, a pomáhají tak v boji s kardiovaskulárními onemocněními.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky