Tropy se vrací! Kolik máte vypít vody?

V horkých letních dnech je potřeba pravidelně doplňovat tekutiny. Měli bychom zvýšit jejich příjem oproti chladným měsícům. Dehydratace, která v horkých letních dnech hrozí, totiž může vést k dalším následkům, které jsou nepříjemné a negativně se podepíšou na našem zdraví.

voda
reklama

Dostatek tekutin bere spousta z nás lehkovážně. Přitom však jejich deficit v našem organismu má velký vliv na naše zdraví. Pít bychom měli pravidelně, minimálně 1,5 až 2 litry tekutin denně. V horkých letních dnech na vodu opravdu nezapomínejte a nebojte se dvoulitrovou hranici i překročit. Dostatek vody v organismu má vliv například také na schopnost soustředění.

Obecně platí, že bychom za den měli vypít zhruba 0,3 litru tekutin na 10 kilogramů naší hmotnosti. Kvůli častějšímu pocení v letních dnech je však vhodné přijímat i dvojnásobné množství tekutin. To samé platí například při návštěvách sauny.

Dehydratace má za následek sníženou výkonnost, samozřejmě i sportovní, zhoršuje soustředění, ale může být také příčinou bolesti hlavy či ospalosti. Nedostatek tekutin rovněž vysušuje pokožku, ale může způsobovat i zápach z úst kvůli sníženému slinění. Při nedostatečném příjmu tekutin se zvyšuje celková únava a tím se zhoršují funkce mozku i reakce. Vliv může mít i na vaši náladu: i pouze kvůli nedostatku vody se můžete cítit podrážděně. Krom toho může nedostatečný příjem tekutin vést k zácpě, jelikož střeva potřebují vodu pro správnou funkci. Pravidelný příjem vody vám navíc může pomoci zahnat chuť na sladké.

Je důležité zmínit, že pokud chcete doplňovat tekutiny, vyhněte se zejména v teplých měsících přeslazeným limonádám, které obsahují spoustu cukru. „Sáhněte raději po obyčejné vodě, kterou si v České republice můžete s klidem vychutnat rovnou z kohoutku,“ radí Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny, a dodává: „Limonády, doslazované ledové čaje a další slazené nápoje vašemu tělu nijak neprospějí.“

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky