Ví, kde jste, i když nemáte telefon ani laptop. Dá se uniknout ze spárů Google?

Zda se, že se rozhořívá další skandál s obchodováním s osobními daty. Internetový gigant Google přiznal v interních dokumentech, že je schopen sledovat uživatele svých programů a vytvářet tak pro obchodníky užitečné "mapy aktivit", které sledují nejen jejich zájem o reklamu ale i návštěvy obchodů, jejich nákupních zvyky a to, co kupují, uvádí server news.com.au.

Logo společnosti Google
reklama

Služba Google vás stopuje přímo do obchodu, i když nepoužíváte jeho aplikaci Mapy.

Technologická společnost se chlubí stalkingem uživatelů, na kterém je schopna vydělávat peníze, na svém interní blogu. Velkým firmám nabízí marketingovou službu "Store visit" (Návštěva obchodu), o které tvrdí, že předpoví s "99% přesností" zda uživatel služeb Googlu navštíví jeden z 200 milionů kamenných obchodů poté, co na něj shlédne reklamu na nějaké jejich službě.

"Pouze Google dokáže poskytnout tuto úroveň přesnosti," tvrdí Google na svém vnitřním blogu Inside Adwords. Google využívá anonymizovaná data od stovek milionů uživatelů, které pak různými metodami analyzuje.

Ty získává od uživatelů tak, že mnoho aplikací na jejich přístrojích žádá přístup k historii a poloze. Tím, že uživatelé souhlasí, začnou vytvářet pro Google užitečnou "soukromou mapu" aktivit které umí Google dál velmi lukrativně zpeněžit.

Takové mapy chování jsou velmi prospěšné pro obchodníky, neboť jim odhalují vedle efektivity reklamních kampaní i zvyky zákazníků a třeba vzdálenost, kterou mají do obchodů.

Tim Dwyer z Katedry pro média a komunikaci university v Sydney, tvrdí, že obyčejný spotřebitel si neuvědomuje, do jaké míry se s jeho osobními daty obchoduje.

„Rizikem supervizního kapitalismu nejsou jen skandály na prvních stránkách novin jako je kauza Cambridge Analytica. Je to především neustálý tok informací, který je výsledkem datového stopování všech našich každodenních činností, které nadnárodní společnosti získávají již jen díky prostému používání našich zařízení, " varuje docent Dwyer.

Odborníci společnosti Oracle tvrdí, že společnost Google shromažďuje množství dodatečných údajů o poloze a používání i z telefonů, které nemají otevřené aplikace či webové služby. Data jsou přenášena dokonce, i když v telefonu není žádná SIM karta. Google je získává prostřednictvím málo známých "protokolů o činnosti" (activity logs).

Google nazývá tyto protokoly "služby určování polohy“(location servicis), a liší se od historie polohy, přihlášení čí odhlášení od služby. Firma tvrdí, že takto získaná data nejsou sdílena mimo společnost Google.

Podle Oraclu, protokoly o aktivitách mohou každý měsíc Googlu dodat v průměru až jeden gigabajt dat o uživateli. Společnost Google odmítá čísla společnosti Oracle. Vlastní však poskytnout nechtěla. Naopak proti Oraclu vyrazila do protiútoku. Oracle prý vede v USA miliardové soudní spory a takto se Googlu chce pomstít.

Australská vláda již zahájila se společností Google řízení. Podle vládních úředníků potřebuje firma k podobnému obchodu s daty souhlas uživatelů, který jí údajně dosud scházel.

Témata: google | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky