Češi kupují stále více baterií. Je to zátěž pro životní prostředí

V loňském roce bylo na český trh uvedeno 3 667 tun baterií, z toho téměř polovinu tvořily alkalické baterie. Pozitivním signálem je, že se dlouhodobě snižuje podíl zinkových baterií, které nejsou tak výkonné jako alkalické a představují větší zátěž pro životní prostředí. V celkovém úhrnu však množství baterií, které spotřebujeme, roste.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle údajů společnosti ECOBAT, která v Česku zajišťuje zpětný odběr a recyklaci baterií, se od roku 2011 spotřeba baterií zvýšila o pětinu. S rozvojem elektromobility a nových technologií bude jejich využívání ještě narůstat. Spolu s tím bude stoupat význam ekologické recyklace baterií.

„Denně se v České republice prodá přes 400 000 ks tužkových baterií typu AA. Alkalické baterie jsou jednoznačně stálicemi na trhu a pro mnoho aplikací jsou stále nejčastěji používané. Nově získávají na oblibě i velikosti AAA,“ říká Petr Kratochvíl, jednatel společnosti ECOBAT.

Rok od roku se také zvyšuje podíl akumulátorů. Ty už nyní tvoří 32 % všech baterií, které se dostanou do oběhu. Vedle samostatných nabíjecích baterií se prodává i větší množství elektrospotřebičů, které obsahují akumulátory již přímo ve výrobku. „Doporučujeme, aby lidé dávali přednost nabíjecím bateriím. Díky recyklaci sice dokážeme ze 100 kg použitých baterií získat 65 kg druhotných surovin, ale stále by na prvním místě mělo být omezování spotřeby. Právě preference akumulátorů, které můžeme používat opakovaně, je jednou z cest,“ dodává Petr Kratochvíl.

Kolem Vánoc spotřeba baterií narůstá

Nejvíce baterií je tradičně prodáno v posledním čtvrtletí roku. Například loni to byla celá třetina všech baterií, které se během roku dostaly do oběhu. Před Vánoci lidé více nakupují elektrospotřebiče na baterie a akumulátry a s tím souvisí i zvýšený prodej samotných baterií. Jde například o nové mobilní telefony, notebooky, kuchyňské spotřebiče nebo také hračky. S jarními měsíci spotřeba baterií klesá a nejnižší je v létě.

Lithiové baterie – jejich recyklace je velká výzva

Dvakrát větší nárůst v prodeji zaznamenaly za posledních 5 let dobíjecí lithiové baterie. Patří sem například powerbanky, baterie pro mobily či notebooky, elektrické vozíky, svítilny, akumulátorové elektrické nářadí. Zároveň třikrát více se loni ve srovnání s rokem 2012 prodalo knoflíkových baterií. „Přestože cena lithia v posledních letech roste, zatím stále ještě není dostupná cesta, jak tento kov efektivně získávat recyklací z použitých lithiových baterií. To platí celosvětově,“ říká Petr Kratochvíl ze společnosti ECOBAT a dodává: „Při razantním nárůstu spotřeby lithiových baterií je stále větší výzvou najít způsob jejich ekologicky i ekonomicky smysluplné recyklace.“

Témata: baterie | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky