Pátek třináctého? Mějte před tímto respekt

Více než 80 % dospělých Čechů hned ráno zaregistruje, že je pátek 13. Celá pětina si pak v tento den dává větší pozor a je ve svých rozhodnutích a aktivitách opatrnější. Informace vychází z aktuálního průzkumu loterijní společnosti Sazka, která právě na mimořádná slosování v pátek 13. čeká rekordní zájem sázejících.

Ilustrační fotografie
reklama

Stejně jako v loňském roce i letošní kalendář zahrnuje hned dva pátky s datem 13. „Na oba pátky 13. jsme v uplynulém roce přijali dohromady téměř 1 milion sázenek. O tato mimořádná slosování je mezi zákazníky ve srovnání s běžným termínem až trojnásobně vyšší zájem. Své štěstí v tento den totiž často zkoušejí i lidé, kteří jinak loterie vůbec nehrají,“ říká Václav Friedmann, ředitel komunikace ve společnosti Sazka. Tento způsob uvažování potvrzuje i průzkum, ve kterém 15 % lidí uvedlo, že na pátek 13. naopak věří v pozitivní věci a splnění snů.

Největším postrachem je černá kočka

K určitému druhu pověrčivosti se v průzkumu přiznala skoro polovina Čechů (47 %). Seznamu nejobávanějších pověr vévodí přeběhnutí černé kočky přes cestu, které se bojí přes 42 % odpovídajících. Rozebíraný pátek 13. se umístil na třetí pozici hned za sedmiletým neštěstím v podobě rozbitého zrcadla. Stejně jako se lidé bojí pověr a z nich plynoucí smůly, tak věří v celou řadu talismanů a různých jevů, které jim naopak přinesou štěstí. Například 55 % Čechů potají vysloví své přání při padání hvězdy na obloze. Téměř polovina lidí se snaží odvrátit neštěstí zaklepáním na dřevo či zuby a stejné množství respondentů si schová čtyřlístek s vidinou příjemných událostí v budoucnu.

Jakých pověr se Češi nejvíce bojí

1. Černá kočka přes cestu 42%
2. Rozbité zrcadlo 30 %
3. Smůla na pátek 13. 25 %
4. Šlápnutí na víko od kanálu 10 %
5. Vykročení špatnou nohou 10 %

*Lidé mohli označit více odpovědí

Operace na pátek 13. jen pro odvážné

Svatba, operace, pohovor nebo také cestování letadlem – to vše jsou události, které by většina dotázaných jen nerada absolvovala v pátek s datem 13. Naproti tomu bezmála třetina Čechů považuje za dobrý nápad si v tento den vsadit Sportku. Ačkoliv je z výsledků průzkumu zřejmé, že lidé mají pátek 13. v hlavě spojený s možností neočekávaných událostí, téměř 85 % respondentů uvedlo, že jim zatím nikdy pátek 13. smůlu nepřinesl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky