Co vlastně pijeme? Tohle obsahuje balená voda

Světová zdravotnická organizace oznámila, že prověří zdravotní obavy týkající se „potenciálně škodlivých" mikroplastových vloček, které byly objeveny ve většině prodávaných balených vod. Na jejich obsah téměř ve všech testovaných vzorcích ukázala nedávno zveřejněná studie.

Ilustrační fotografie
reklama

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že provede vyšetřování balených minerálních vod. Uvedla to poté, co jedna z vědeckých studií našla stopy mikroplastových vloček v „téměř všech“ značkách balené vody, které se v současné době prodávají ve Velké Británii.

WHO vyjádřila obavu z potenciálně škodlivých účinků částic na lidské zdraví. Testy provedené na Státní univerzitě v New Yorku ve městě Fredonia zjistily, že většina z 259 lahví vody 11 různých značek, které hodnotili vědci, byla kontaminována. Vědci v jednom litru objevili v průměru 10 plastických částic - každý byla větší než lidský vlas.

Mikroplasty jsou malé plastové částice pocházejí z různých zdrojů, jako je kosmetika, oblečení, průmyslová výroba, obalové materiály a fragmentace větších plastových předmětů. WHO zdůraznila, že v současné době neexistují žádné důkazy o tom, že mikroplasty představují riziko pro lidské zdraví, ale uvedla, že by chtěla situaci delší dobu sledovat.

Bruce Gordon, koordinátor globální práce WHO týkající se vody a hygieny, řekl BBC News, že klíčová je otázka, zda může mít dlouhodobá konzumace těchto malých částic škodlivý účinek. „Když přemýšlíme o složení plastu, o tom, zda by v něm mohly být toxiny, do jaké míry by mohl přenášet škodlivé složky, co vlastně mohou částice napáchat v těle - prostě není výzkum, který by nám na to odpověděl," vysvětluje.

„Obvykle existuje 'bezpečný' limit, ale abychom mohli definovat bezpečný limit, musíme vědět, jestli jsou tyto věci nebezpečné, a jestli se vyskytují ve vodě v koncentracích, které jsou nebezpečné,“ zdůrazňuje.

Britské úřady se po zveřejnění studie pokoušely občany uklidnit. „Na základě aktuálních informací včetně hodnocení bezpečnosti expozice mikroplastů z potravin, které provádí Evropský úřad pro bezpečnost potravin, je nepravděpodobné, že by úrovně mikroplastových částic, které studie v lahvích odhalily, konzumentům ublížily," uvedly úřady. 

„Mikroplasty jsou přítomny v životním prostředí jak v půdě, tak ve vodě, proto je určitá přítomnost v potravinách pravděpodobná, ale to nutně neznamená, že tato přítomnost je škodlivá. Budeme posuzovat všechny nové informace týkající se mikroplastů v potravinách a nápojích,“ dodal britský úřad, který dohlíží na potraviny.

Rychlá screeningová metoda použitá při testu byla vyvinuta na University of East Anglia (UEA). Odhaluje mikroskopické plastové částice – velké i pouhých několik mikrometrů - ve vodě tak, že je obarví pomocí fluorescenčního barviva. „Stále více si uvědomujeme mikroplasty v životním prostředí a jejich potenciálně škodlivé účinky, ale jejich obecné rozšíření v jiných oblastech bylo zatím jen málo studováno," vysvětluje doktor Andrew Mays z UEA. 

„Byly hlášeny v pitné vodě, v pivu a mnoha dalších potravinách, ale myslím, že lidé budou překvapeni, že téměř všechny balené vody jsou zřejmě také kontaminovány. Tato studie analyzovala více než 250 lahví z 27 balíků 11 různých značek z celého světa, takže je to nejrozsáhlejší a nejkomplexnější studie o vodě, kterou máme. A téměř všechny lahve byly do jisté míry kontaminovány,“ dodal.

„Výsledky ale neukazují, odkud tyto plastové částice pocházejí - ale já předpokládám, že většina pochází z procesu zpracování a balení vody, ačkoli částice v některých případech možná pocházejí z původního zdroje vody. To, co víme, je, že mikroplasty jsou všude kolem nás - a hromadí se. Jsou v potravinářské síti, v našich oceánech a teď víme, že jsou také ve většině naší balené vody.“

Témata: voda | věda | WHO | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky