Život bez kávy? I tak můžete být plní energie celý den

Většina lidí považuje pití kávy za běžnou součást dne. Nedovedou si život bez kávy představit. Dostavuje se únava a pracovní výkonnost klesá. Ale pokud opravdu chcete být plní energie po celý den, je lepší kávě se vyhnout.

Ilustrační fotografie
reklama

Pokud to budete s kávou přehánět, dostaví se naprosto opačný efekt  - budete nervózní a vaše schopnost soustředění se razantně sníží. Podle výživových poradců je káva v přiměřeném množství zdraví prospěšná, ale "nabudit se" k dobrým výkonům během dne můžete i jinak, než tímto oblíbeným kofeinovým nápojem.

1. Lidé spěte

Zvýšená potřeba kofeinu je většinou důsledkem nedostatečného odpočinku. Tělo si pochopitelně nejvíce odpočine ve spánku, proto ho nezanedbávejte.

2. Nahraďte kávu zeleným čajem

Pokud chcete zmenšit závislost na kávě, nahraďte ji zeleným čajem. Ten obsahuje tein, který vás nabudí podobně jako káva. Pijte pravidelně pět šálků v průběhu celého dne. Zelený čaj Matcha může udržet hladinu energie na 3-6 hodin, s pouze 34 miligramy kofeinu, což odpovídá asi jedné třetině šálku kávy.

3. Nepřejídejte se, jezte střídmě

Hlad není jen nejlepší kuchař, ale podle nových studií i nejlepší pomocník při snaze zůstat ve střehu. Samozřejmě nejde o to, aby jste hladověli, ale střídmost v jídle během pracovního dne vás udrží v kondici. Lehká jídla po celý den jsou nejlepší způsob, jak si udržet elán a energii.

4. Cvičte a hýbejte se

Zvláště u sedavých zaměstnání je v podstatě nezbytností, aby člověk kompenzoval několikahodinovou nečinnost pohybem. Je jedno, zda před prací nebo po ní, pomůže i krátká zdravotní procházka. Někdy mají zaměstnanci možnost zacvičit si během pauzy na oběd ve firemní posilovně. Někdy však stačí se projít po schodech, kterých je všude plno.

5. Jděte na vzduch

Čerstvý vzduch dokáže divy, když se cítíte jako omámení. Projděte se na chvíli venku, když jdete vyřídit pracovní telefonát nebo si jednoduše otevřete okno. Uvidíte, jak budete najednou svěží. 

Témata: Káva | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky