Řádí u vás doma chřipka? Virus vydrží v místnosti až dva dny. Jak se nenakazit?

V České republice stále řádí chřipková epidemie, která si už vyžádala několik desítek obětí. Hlavní hygienička vyhlásila chřipkovou epidemii na začátku února. Podle aktuálních údajů lékaři hlásí asi 2 tisíce akutních infekcí dýchacích cest na 100.000 obyvatel. Pokud bacil řádí i u vás doma, máme pár tipů, jak zajistit, že se nenakazíte.

Ilustrační fotografie
reklama

Karanténa

Když nemocný člověk kašle, kýchá nebo jen mluví, chřipka se šíří - a kapénky mohou zasáhnout lidi až na 6 metrů. Chřipkové bakterie se také šíří prostřednictvím doteku povrchu, který na sobě má chřipkové viry. Virus chřipky vydrží v místnosti až dva dny. Experti proto doporučují, aby se nemocná osoba zdržovala jen v jedné místnosti a koupelně, protože to omezí počet místností, které bude třeba dezinfikovat. Nemocný by se navíc neměl stýkat se zbytkem rodiny.

Dezinfekce

Vzhledem k tomu, že virus chřipky může žít na tvrdých površích přežít po dobu 24 hodin, je dobré dezinfikovat povrchy, kterých se nemocný člověk dotkl. Zvláštní pozornost by měla být věnována ložnici a koupelně nemocné osoby. Nejlepší je použít antibakteriální čistič na všechna hlavní místa, jako jsou desky stolu, dálkové ovladače, klávesnice, klíče, dřezy, vypínače světel, rukojeti kohoutku, toaletní prkýnko i splachovač. A samozřejmě i vanu nebo sprchu.

„Otřete povrch dezinfekcí tak, aby byl viditelně mokrý po dobu čtyř minut a nechte vše uschnout,“ radí experti, Dávejte pozor, abyste neúmyslně nerozšířili bakterie. Po vyčištění podlah v kontaminované místnosti a na záchodě je nutné vydezinfikovat i mop. Hadr, který používáte na odstranění bakterií neutírejte nic jiného v domě a rovnou jej hoďte do pračky.

Koupelna

Nemocný by měl používat jednorázové kelímky na vodu. Zdravý by nikdy by neměl používat stejný ručník nebo osušku jako nemocný. Šíření bakterií a virů zabrání například používání papírových ručníků místo těch látkových. Zubní kartáček nemocného by měl být úplně oddělený od kartáčků ostatních rodinných příslušníků.

Bakterie v ložnici

Tyto typy je dobré využívat i při pravidelném úklidu, ne jen ve chvíli, kdy je někdo nemocný. Umístěte odpadní koš do blízkosti nemocného. Dejte do něj plastový sáček, abyste minimalizovali kontakt s bakteriemi. Vyprazdňujte ho alespoň jednou denně a vždy vyměňujte i sáčky.

Čas od času se koš na odpadky ušpiní - zvláště pokud nemocný člověk zvrací. Chcete-li jej dezinfikovat, dobře ho opláchněte, nechte dvě minuty dezinfikovat, poté opláchněte teplou vodou a vysušte na vzduchu.

Prach může být nadměrně dráždivý, když je někdo nemocný, takže je dobré ho častěji vytírat a vysávat podlahu. Vhodný je i čerstvý vzduch – větrat v ložnici by se mělo každý den. Nemusíte nechávat okna otevřená celý den, stačí jen tak dlouho, aby byl vzduch v místnosti zase svěží.

Pečlivé praní

Kapesníky, ručníky, ložní prádlo a oděvy - a také oděv pečovatele - jsou plné zárodků, takže je nedávejte k běžnému špinavému oblečení, když ho nesete na vyprání To by totiž mohlo rozšířit bakterie i na vás. A po naplnění pračky si umyjte ruce. Vyperte prádlo bělidlem - běžné bělidlo pro bílé a bezbarvé bělidlo pro barvy. Po vyprání povlečení, oděvů a ručníků nemocného člena rodiny vyčistěte pračku. Vlhké prostředí v pračce je hnízdiště pro bakterie. Pusťte naprázdno cyklus s horkou vodou a přidejte bělidlo do dávkovače a poté spusťte další cyklus, abyste se ujistili, že bělidlo úplně zmizí.

Pár rad na závěr

Pokud ve vaší domácnosti řádí chřipka, je lepší na používat jednorázové papírové ubrousky pro čištění povrchů, kde mohou být zárodky. Látkové utěrky je pak dobré denně měnit.

Čisté ruce jsou stejně důležité jako čistý dům, zejména v období chřipky. Chcete-li zabít bakterie, myjte si ruce teplou vodou a mýdlem po dobu nejméně 20 sekund. Každý by si měl umýt ruce po použití koupelny, po příchodu z venku nebo když byl v kontaktu s nemocnou osobou. Pak také před jídlem a před dotykem očí, nosu nebo úst -. protože právě tak se obvykle bakterie dostávají do vašeho těla.

Témata: chřipka | nemoc | věda | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky