Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chřipka brzy zaútočí. Jak se chránit?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

S příchodem chladnějšího počasí se každoročně o slovo hlásí obávaná chřipka. Onemocnění, které se projevuje horečkou, bolestí a celkovou schváceností, je velmi často podceňováno i přesto, že může mít fatální následky. Základem je v tomto případě prevence, což si uvědomují také zdravotní pojišťovny. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) nabízí svým klientům každoročně příspěvek na očkování proti chřipce.

Během podzimních a zimních měsíců je velmi obtížné uchránit se chřipkovým virům. Jsou všude kolem nás, snadno se šíří a nakazit se může kdokoli – starší osoby, děti, těhotné ženy i dospělí v produktivním věku. O to větší význam má prevence. Jedinou opravdu účinnou prevencí chřipky je podle odborníků očkování. „Uvědomujeme si, že chřipka je velmi závažné onemocnění. Jen u nás v ČR v jejím důsledku umírá každoročně až 2 000 osob. Z toho důvodu naše preventivní programy zahrnují i příspěvek na očkování proti chřipce. Loni tento příspěvek čerpalo 3 371 našich klientů a pojišťovna na něj přispěla více než milionem korun,“ přibližuje Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR.

Příspěvek na očkování proti chřipce se poskytuje pojištěncům ZP MV ČR v rámci Programu prevence infekčních onemocnění (očkování). Částka se pohybuje až do výše 300 korun a je možné ji využít na vakcínu i její aplikaci. Pro uznání příspěvku je nutné předložit platný očkovací průkaz nebo doklad od lékaře, ve kterém bude uvedena očkovací látka, datum aplikace, podpis a razítko lékaře. „Ačkoliv ZP MV ČR umožňuje svým klientům – rodičům dětí – postoupit svůj příspěvek na očkování dítěti, u chřipky to většinou není nutné. Příspěvek by měl pokrýt celé očkování. Navíc právě u této nemoci není vhodné upřednostňovat jen děti, očkovat by se měli dát především dospělí,“ upozorňuje Hana Kadečková.

Specifickou kategorií jsou osoby z rizikové skupiny, do níž se řadí senioři nad 65 let, pacienti s chronickým onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin, jater nebo diabetici, dále pacienti po odstranění sleziny a po transplantaci krvetvorných buněk, osoby s vrozenou nebo získanou poruchou imunitního systému, s cystickou fibrózou nebo chronickou anémií a osoby umístěné v léčebnách dlouhodobě nemocných, v domovech pro seniory, v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem. Všichni tito lidé mají nárok na očkování proti chřipce zdarma z veřejného zdravotního pojištění.

Témata:  očkování chřipka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy