Skákání v kalužích, čvachtání v bahně . Co všechno by měly vydržet dětské holínky?

Skákání v kalužích, čvachtání v bahně a rozhrabávání listí patří během podzimu k oblíbeným dětským kratochvílím. Aby si děti užily venkovní zábavu i v deštivých dnech a rodiče nemuseli kupovat neustále nové boty na vodní hry, otestoval spotřebitelský časopis dTest 17 párů dětských gumáků.

Ilustrační fotografie
reklama

Od holínek očekáváme, že nebudou klouzat, podrážka se neprošoupe, bota nepraskne a barvy nevyblednou. Na to všechno se holínky testovaly. Ovšem ne na dětských nožkách, ale laboratorních strojích, které simulovaly zatížení holínek při každodenním nošení. Hlavní poznatky z testu shrnuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest: „V testu jednoznačně zvítězily boty Decathlon Inverness 100 za 300 Kč. Díky nízké ceně je považujeme za výhodný nákup. Na druhém místě skončily holínky Demar Stormer Print T Kosmos za 370 Kč. Oboje tyto holínky mají kromě dobré výdrže také nízký obsah nežádoucích chemikálií a příznivou cenu. Na opačném konci žebříčku skončily gumáky Aigle Lollypop za 920 Kč kvůli překročení evropské normy pro povolený obsah chlorovaných parafínů s krátkým řetězcem a Tesco Kids Collection – Wellington Boots za 430 Kč hlavně kvůli mizerné výdrži.“ Poté, co dTest upozornil výrobce na vysoký obsah chlorovaných parafínů a požádal o stažení výrobku z trhu, by se gumáky Aigle Lollypop Print 2527N už v Česku neměly prodávat.

Jak rychle se holínky prochodí? A co teprve, když děti schválně šoupou nohama o zem? Gumáky prošly zkoušku simulující ztenčení podrážky vystavené neustálému kontaktu se zemí. Odolnost podrážky při tření o brusnou látku byla různá; nejvíce se prošoupaly holínky Baťa 3927101, Coqui se šňůrkou a Tesco Kids Collection – Wellington Boots.

Kolik ohýbání gumáky vydrží při chůzi, aniž by vznikly praskliny? V zátěžovém testu odolnosti gumy v oblasti nártu a na podrážce obstála více než polovina testovaných párů. Jako propadáky ve zkoušce odolnosti vůči prasknutí lze označit holínky Pidilidi PL56, H&M Gummistovler a Coqui. Vlastnost, kterou od gumáků automaticky očekáváme, je voděodolnost. V té uspěly všechny testované výrobky na 100 procent. „Rodiče také řeší, jestli jejich děti v gumácích neuklouznou a nezraní se. Proto jsme holínky podrobili laboratornímu testu přilnavosti podrážky na suchém i mokrém povrchu. Nejméně klouže podrážka na gumácích Disney Olaf a Viking Plask 1-17120-5,“ doplňuje výsledky Hana Hoffmannová. Se stálostí barev jsou na tom holínky dobře – čtyři pětiny bot získaly velmi dobrou známku.

„V dTestu se řídíme se pravidlem předběžné opatrnosti, proto zkoumáme přítomnost chemikálií, které jsou rizikové, i když pro ně nejsou stanoveny legislativní limity,“ vysvětluje Hana Hoffmannová důvody testování na výskyt těžkých kovů, ftalátů a naftalenu a dodává: „V holínkách Humanic u&me 3-80-51-0071-0 nalezla laboratoř alarmující množství kadmia, které poškozuje játra, ledviny a nepříznivě působí na činnost reprodukčních orgánů. V botech Aigle, Coqui, Helly Hansen a Pidilidi byla vyšší koncentrace PAH (polycyklického aromatického uhlovodíku) naftalenu, který snižuje imunitu a může vyvolávat alergie. Vysoký obsah ftalátů zhoršil výslednou známku u holínek Dunlop Dull 16247, Muflon Wellingtons a Olaf vyráběných pod franšízou Disney. Je evidentní, že když část testovaných holínek žádné z rizikových látek neobsahovala, lze tento druh obuvi vyrobit i bez nich.“ Přestože není jasné, do jaké míry se mohou nalezené látky vstřebávat do pokožky a neexistují závazné limity pro jejich obsah, snažíte-li se zbytečné chemii v domácnosti vyhnout, rozhodně sáhněte po některém z modelů, který ve zkoušce nežádoucích látek obstál.

Témata: děti | dTest | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky