Co obsahují mražené pizzy? Náhražky sýra, ošizenou šunku. A kvalita východ versus západ?

Existuje nespočet variant, ve kterých se pizza vyrábí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal deklarované složení mražené pizzy v 19 sýrových a 17 šunkových variantách, u mnohých z nich odhalil nízký obsah sýra a šunky.

Ilustrační fotografie
reklama

Více než polovina šunkových pizz obsahovala šunku „vyztuženou“ škrobem, zatímco v nejlevnějších sýrových pizzách se objevily náhražky sýra. Srovnání výrobků na evropských trzích ukázalo dvojí kvalitu mražených pizz, bohužel v neprospěch českých zákazníků.

„Byli jsme zvědaví, kolika procenty jsou zastoupeny hlavní suroviny uvedené v názvu posuzovaných pizz, tedy šunka a sýr. Menší vahou se na našem hodnocení projevil podíl rajčatové složky, obsah soli, cukru a tuku. Ze srovnání nejhůř vyšly pizzy privátní značky Coop/Dle Gusta Pizza se sýrem a Coop/Dle Gusta Pizza se šunkou,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a upřesňuje: „Obsah sýrové složky představuje u výrobku Dle Gusta Pizza se sýrem pouze 1,7 % jeho hmotnosti a navíc jde o náhražku sýra, v níž najdete palmový olej a škrob. Varianta Dle Gusta Pizza se šunkou obsahovala 3,1 % šunky, ovšem nastavené škrobem.“ Podíl šunky se obecně pohyboval od 3,1 % (Makro/Aro Pizza se šunkou) do 15,5 % (Don Peppe Originale Šunková), což v gramech znamenalo 13, respektive 60 gramů šunky na jedné pizze. Sýrové pizzy odpovídaly svému názvu více než ty šunkové ­– pizzy s názvem quattro formaggi měly podíl sýra zhruba pětinový až čtvrtinový.

Nemilým překvapením byly regionální rozdíly napříč Evropou. Složení pizzy značky Dr. Oetker Ristorante se liší podle toho, ve které zemi se výrobek vyrábí a prodává. Na první pohled totožné krabice jsou k dostání v Polsku, Maďarsku, Itálii, Rakousku a u nás. Kvalitnější složení mají italské a rakouské varianty výrobku Ristorante Pizza Prosciutto – obsahují 14 % šunky bez náhražek. Naopak Češi, Maďaři a Poláci si musí vystačit s 9 % šunky, která je „obohacena“ o škrob i sójovou bílkovinu. „Přestože rozdíly nejsou nijak dramatické, můžeme říci, že mezi pizzami existuje linie, která dělí trh Dr. Oetkera na východ a západ – aspoň z pohledu obsahu a kvality hlavní suroviny,“ poznamenává Hana Hoffmannová.

Mražená pizza je průmyslově zpracovaný polotovar, který jednou za čas může posloužit k zahnání hladu, ale ne jako součást zdravého jídelníčku. I přesto můžete vždy z nabídky vybírat lepší produkty podle deklarovaných surovin. Z některých obalů se dozvíte, z čeho se použitá šunka či rajčatová omáčka skládá. Popřípadě zjistíte, jaké přídatné látky se ve výrobku nacházejí a kolik jich je. Když je na obalu uvedeno „analog sýra“ nebo „pizza top“ znamená to, že byly použity náhražky sýra s přidaným palmovým tukem a škrobem.

Témata: dTest | potraviny | pizza | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky