Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cibule leckdy zmůže víc, než deset doktorů. Víte jak pomáhá?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Cibule je surovina, která je dostupná snad v každé domácnosti. Je to opravdu pomocník, který leckdy zmůže víc, než deset doktorů. Věděli jste v čem a jak pomáhá v léčbě?

Nejlepší lékař bývá zpravidla ten, kterého vyprodukovala matka příroda. Vzpomeňte například na česnek, který ničí záněty v těle, meduňku pomáhající nespavcům zavřít oči, mátu léčící bolavý žaludek nebo tymián, který ničí kašel a nachlazení.

Jinak tomu není ani u cibule. Pokud ji zrovna nemáte doma, není problém zajít do obchodu a obstarat ji. Jde o lehce dostupnout a velmi levnou zeleninu.

Cibulové zábaly

Jistě si vzpomenete na dětství, kdy babička léčila vše možné pomocí cibulových zábalů. A věděla proč! Bolesti hlavy, uší nebo otoky. Pokud vás trápí jedna ze tří příčin, stačí položit plátek cibule na postižené místo.

Když bojujete s vysokou teplotou, umístěte cibulové zábaly na hohy a chodidla. Do několika hodin by mělo dojít ke snížení horečky.

Pokud krvácíte z nosu, přiložte si cibulové plátky na zadní část krku. Krvácení do pár minut ustane.

Cibulová šťáva

Vynikající lék při zánětu průdušek a zápalu plic. Nakrájejte cibuli, vymačkejte z ní šťávu a poté smíchejte s 1 polévkovou lžící medu. Medicínu konzumujte 2 až 3 krát denně, dokud nepocítíte značné zlepšení vašeho stavu.

Vařená cibule

Vařená cibule vám podá záchrannou ruku při zánětech močového měchýře a častém močení. Nakrájejte cibuli najemno, smíchejte s 200 ml čisté vody, krátce povařte, nechte zchladnout a přidejte lžíci medu.

Stejný postup aplikujte při výskytu žaludečních vředů. Začínete ale zlehka pozorujte, zda nedochází k dráždění vředů.

Pokud se vám na pokožce objeví ekzém či podobný druh vyrážky, i zde pomáhájí obklady z vařené cibule. Uvařenou cibuli rozmixujte na kaši a lokálně přikládejte dle potřeby.

Pečená cibule

Cibuli upečte na kokosovém oleji. Po vychladnutí přikládejte na poraněnou kůži, na rány či vředy nebo akné.

Témata:  zdraví lidé potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy