Kdy vznikly peníze? A k čemu je vůbec máme?

Bez nadsázky celý svět se dnes točí kolem peněz. Vynález, který je starý desítky tisíc let hýbe světem. Proč vlastně lidé kdysi začali peníze používat, jaké objekty se jako peníze používaly a co nás čeká do budoucna?

Ilustrační foto
reklama

Lidská rasa používá peníze jakožto platidlo již 40 000 let. Umožňují spolupráci ve velké sociální komunitě, zjednodušují transakce, na rozdíl od směnného obchodu umožňují přesné porovnání a určení cen. Jsou symbolem moci a hybatelem velké části lidské činnosti. Je jich mnoho druhů, některé starší a některé novější. Které ale byly jako první?

Vědci našli stopy peněz až v dávné minulosti a jejich forma se po tisíciletí vyvíjela. Od přírodních objektů, přes mince a papír až po digitální měnu. 

Teorií o vzniku peněz je mnoho, zejména proto, že má mnoho funkcí. Umožňuje to dát věcem hodnotu, je to prostředek komunikace mezi odlišnými národy, určují hierarchii společnosti. Je složité ukázat na jednu z funkcí a říci, že právě to je ta primární, za kterou peníze vznikly. Důkazy však naznačují, že prvotní účel souvisel s darováním a placením dluhu.

Zprvu šlo o přírodní objekty

Jako první peníze sloužily objekty, které se vyskytovaly v přírodě, ale byly velmi vzácné. Takovým objektem například byly mušle nebo materiály jako měď, zlato, stříbro či olovo. V některých oblastech se ještě do nedávna jako měna používal živý dobytek. 

První známá mince je mezopotámský shekel, který se objevil zhruba před 5000 lety. Mezi roky 650 a 600 př.n.l. existovaly mince v Malé Asii, kde nejbohatší občané Lýdie a Iónie používali zlaté a stříbrné mince, aby zaplatili za své armády. 

Celosvětový fenomén

Doslova hory zlatých či stříbrných mincí byly nalezeny po celém světě. Mince byly brány jako platební médium globálně. Svědčí o tom nalezení mincí římských, islámských, indiánských i čínských.

Úspěch mincí stojí na několika vlastnostech, které v té době neměla žádná jiná potencionální platební komodita. Jsou snadno přenosné, leccos vydrží a mají sami od sebe hodnotu, která se příliš nemění. Navíc na rozdíl od stáda dobytku nepodléhají náhlé ekologické katastrofě. 

Peníze se také rychle staly nástrojem politiky. Pomocí peněz mohly být vybírány daně a stavěny armády. Zároveň stabilizovaly ekonomiku a důvěru obchodu mezi rozdílnými skupinami. 

Prostředek ke sledování historie

Stejně jako dnes, ani v minulosti nebyla žádná společnost kompletně samostatná a peníze dovolily lidem interakci s jinými skupinami. Díky tomu se nabízí unikátní příležitost sledovat dávné obchodní trasy.

Jedním z příkladů prvního úspěšného globálního obchodu jsou původní obyvatelé Ameriky, kteří žili v době mezi lety 1450 a 500 př. n. l. a využívali k obchodu obsidián, mušle a dva druhy hliněných předmětů. Díky nim je nyní možnost vysledovat, že obchod probíhal po délce obou Amerik. Díky peněžním stopám také víme dnes o slavné Hedvábné stezce mnohem více, než bychom věděli bez nich. 

Peníze tu budou dál

V dnešní době odlišují peníze bohaté od chudých, vyvíjející se od rozvinutých, sever od jihu a východ od západu. Přinesly mnoho výhod, ale zároveň i osobní, neosobní i globální nerovnováhu. A tak tomu bude i v budoucnosti.

Peníze budou dále hlavním měřítkem pro dobrý život a udržitelnost. Mění se pouze jejich forma a na síle nabírá nejen digitalizace klasických měn, ale i čistě internetové peníze jako třeba BitCoin či LiteCoin. Využíváme je však vlastně stejně, jako naši dávní předkové. 

Témata: Peníze | CZK | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky