Kde se jak pracuje a kolik má kdo volna? Takhle je na tom Česko oproti jiným zemím

Jak je na tom Česko v porovnání s ostatními evropskými státy co do počtu státních svátků, kdy se nepracuje? Poměrně dobře. Ještě lépe jsou na tom ale sousední Slováci, ti si mohou užít celkem 15 státních svátků. Nejmenším počtem takových dní disponují Nizozemci a Bělorusové.

Státní svátky v roce 2017
reklama

Mnozí z vás si možná na tento týden vzali dovolenou. Proč? Letos vyšly dva státní svátky na středu a čtvrtek. Ve středu 5. července volnem oslavíme Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje a ve čtvrtek Den upálení mistra Jana Husa. 

Co do celkového počtu státních svátků, je na tom Česko ve srovnání se zbytkem Evropy poměrně dobře. Zaměstnanci si mohou užívat 13 dní volna (pokud nepočítáme státní svátky, které připadají na neděli, např. Boží hod velikonoční). Státní svátek v každé zemi upravuje zákon. U nás jde o zákon č. 245/2000 Sb. o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu. Státní svátky by měly připomínat "tradice, ušlechtilé cíle a dějinné zvraty", ze kterých vyplývá česká státnost. 

Podívejme se na srovnání s ostatními evropskými zeměmi. Zdaleka nejvíc státních svátků si dopřávají Slováci (15) a některé kantony ve Švýcarsku (16). Nejmenší počet státních svátků má Nizozemí (7) a svým způsobem také Velká Británie. V jejím případě neplatí, že v den státního svátku je automaticky volno. Pracovníci však nemusí zoufat, stát jim garantuje 28 dní pracovního volna ročně. To je téměř nejvíc, kolik jednotlivé evropské země nabízejí. 

Zajímavostí je také Německo. V jeho rámci má totiž každá spolková země rozdílný počet státních svátků. Nejvíc jich má Bavorsko (13) a nejméně Dolní Sasko a Šlesvicko-Holštýnsko (9). Podobně je na tom také federativní Rakousko, výše zmíněné Švýcarsko nebo Bosna a Hercegovina. Kompletní grafické zpracování nabízí web jakubmarian.com, který nabízí kompletní mapu, která je platná pro rok 2017.

Vybrané země a počet státních svátků, při kterých mají lidé volno:

Belgie (10)

Bělorusko (9)

Česká republika (13)

Finsko (13)

Francie (11)

Irsko (9)

Island (14)

Itálie (12)

Lotyšsko (12)

Maďarsko (12)

Nizozemí (7)

Norsko (10)

Slovensko (15)

Španělsko (14)

Polsko (11)

Portugalsko (14)

Řecko (12)

Ukrajina (11)

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky