Sezona dovolených začíná. Jak se před cestou připravit a zabezpečit finance?

Stále častější návštěvy Čechů ve směnárnách již tradičně předznamenávají blízkost dovolenkové sezony. I když se platba kartou stala již nepostradatelnou součástí letního cestování, jsou destinace, kam bez zásoby místí měny zkrátka neodcestují – například Chorvatsko. Letos v květnu vzrostl meziročně zájem o chorvatské kuny na více než dvojnásobek. Naopak u eur Češi po konci intervencí čekají na výhodnější chvíli a smění je až před odjezdem.

Ilustrační fotografie
reklama

Letošní prudký růst zájmu o chorvatské kuny předznamenává, že Chorvatsko bude stejně jako loni i letos jedničkou pro české letní dovolené. Zatímco v dubnu byl zájem o kuny o 14 % vyšší než vloni, v květnu zaznamenaly směnárny nárůst až o 117 %. „Chuť Čechů cestovat rozhodně neklesá, loni jsme meziročně podnikli o necelá 2 % více delších zahraničních cest. Chorvatsko bude i letos nejoblíbenější destinací českých turistů, a to i přesto, že oproti loňsku mírně podraží. Za českou tisícovku zde turisté nakoupí zboží v hodnotě 963 korun,“ vysvětluje Petr Plocek, tiskový mluvčí  UniCredit Bank.

Euro padá a Češi čekají na lepší kurz

Oproti chorvatským kunám zájem o euro byl letos v květnu citelně nižší než v uplynulém roce. Zatímco v dubnu se zájem o evropskou změnu zvýšil o 233 %, v květnu naopak klesl téměř o pětinu.

„Koruna vůči euru po ukončení měnových intervencí pozvolna posiluje k hranici 26 korun za euro. Češi mířící do zemí eurozóny nebo mimo hranice Evropy tak obvykle čekají se směnou peněz až na poslední chvíli a levnější kurz. Roli samozřejmě hraje i stále častější využívání platebních karet, zejména při cestách po Evropě,“ říká Plocek. Počet plateb kartou v zahraničí tak posle statistik Sdružení pro bankovní karty vzrostl loni meziročně o celých 26 %, výběry ze zahraničních bankomatů o 4 %.

Významné zahraniční měny a především eura a americké dolary pak Češi často využívají i jako prostředníka v případech, když cestují do zemí, jejichž měnu domácí směnárny nenabízí vůbec nebo jen někdy. „Příkladem může být turecká lira, tuniský dinár nebo egyptská libra, ale i měny mnohem exotičtějších zemí například v Jihovýchodní Asii, Africe nebo Latinské Americe,“ vysvětluje Plocek. I z tohoto důvodu vzrostl v květnu zájem Čechů o americké dolary meziročně o 44 %.

Poplatky za výběr z bankomatu v cizině jsou minulostí

Obavy, kolik bude výběr z bankomatu za hranicemi Česka stát, už Čechy trápit nemusí, výběr hotovosti z jakéhokoliv bankomatu kdekoliv ve světě totiž mají zcela zdarma. Stačí splnit jednoduchou podmínku, nechat si na účet posílat výplatu a dosáhnout tak kreditního obrat na účtu ve výši alespoň 12 000 korun měsíčně.

7 finančních tipů na cesty:

1) Nevozte zbytečnou hotovost
Na cesty po Evropě, severní Americe a jiných bohatších zemích si vystačíte s menší hotovostí, která pokryje nutné výdaje, na zbytek výdajů si vystačíte s platební kartou. Navíc můžete získat výhodnější kurz, než kdybyste měnili hotovost ve směnárně.

2) Pokud už hotovost máte, nenoste veškeré peníze v jedné peněžence
Zloději jsou vynalézaví a ukradená hotovost by vám značně znepříjemnila pobyt v zahraničí.

3) Na dovolenou si přibalte dvě karty
Ideální je vzít si na dovolenou karty dvě – na placení a rezervace hotelů kreditku, na výběry klasickou debetní

4) Naplánujte si výdaje předem
Rozvrhněte si, jak často se plánujete stravovat v restauracích, jaké chcete dovézt suvenýry a jaké podniknete výlety, ať nemusíte neustále myslet na peníze.

5) Buďte opatrní
Pokud se vám při placení u obchodníka cokoli nezdá, běžte raději jinam.

6) Uložte si kontakty
Zapomenutý PIN nebo ukradenou kartu řešte ihned se svou bankou na speciální infolince. Uložte si její číslo do telefonu.

7) Pojištění je nutnost
Nespoléhejte se, že se vám nic nestane a pojistěte se! Cestovní pojištění i pojištění karty jsou nutnost.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky